Coreea de Sud a trimis în Nord 200 de tone de mandarine, după ce Phenianul a livrat ciuperci de pin - un ultim gest de reconciliere întrei cei doi vecini, a anunţat luni Seulul, care vrea să se apropie de Nordul înarmat cu bomba atomică, dar care vrea, ca aliat al Statelor Unite, să menţină presiunea atât timp cât nord-coreenii nu se ”denuclearizează”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mandarinele - o raritate în Coreea de Nord - au fost transportate la Phenian de pe insula de sud Jeju, unde au fost produse, cu patru zboruri, ultimul prevăzut luni după-amiaza (ora locală).

Fructele au fost livrate în urma trimiterii în Sud a două tone de ciuperci de pin de către liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cursul summitului său cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, în septembrie, a anunşat preşedinţia sud-coreeană.

Ciupercile de pin sunt o delicatesă, reputată în prevenirea bolilor cardiace şi diabetului şi reprezintă un export-cheie al Nordului către China.

Ele au fost trimise familiilor sud-coreene despărţite de rudele lor care trăiesc în Nord.

”Mandarinele sunt o specialitate la care nord-coreenii obişnuiţi nu au acces de obicei”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al lui Moon, fără să facă alte precizări.

Potrivit presei locale, încărcătura valorează între 400 şi 500 de milioane de woni (312.000-390.000 de euro).

Opoziţia a criticat schimbul de cadouri. ”Această măsură este contrară atmosferei care prevalează în prezent în comunitatea internaţională”, a declarat Song Hee-kyung, din cadrul Partidului Libertate Coreea. ”Sud-coreenii s-au săturat până peste cap de măsuri sentimentale”.

Moon suţine de mult timp un dialog cu Nordul. El s-a întâlnit cu liderul nord-coreean în trei rânduri anul acesta.

Însă destinderea în curs în peninsulă este tot mai criticată de către unii care denunţă lipsa unor progrese în negocierile dintre Washington şi Phenian în privinţa ”denuclearizării”.

Nordul a cerut săptămâna trecută amânarea unei întâlniri între şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi mâna dreaptă a lui Kim Jong-un Kim Yong Chol.

Niciun motiv nu a fost avanat, însă Phenianul cere ca sancţiunile care i-au fost impuse din cauza programelor sale nuclear şi balistic interzise să fie relaxate.

Statele Unite vor o ”denuclearizare” a Coreei de Nord înaintea oricărei ridicări a unor sancţiuni economice.

EXERCIŢIILE SUD-COREEANP-AMERICANE ÎNCALCĂ ACORDURI, DENUNŢĂ PRESA NORD-COREEANĂ

Pe de altă parte, reluarea la scară mică a exerciţiilor sud-coreeano-americane încalcă un acord recent vizând o diminuare a tensiunilor în peninsula coreeană, denunţă luni presa nord-coreeană de stat, relatează Reuters.

Aproximativ 500 de puşcaşi marini americani şi sud-coreeni au început săptămâna trecută să efectueze exerciţii militare care se află între cele suspendate pe termen nedefinit în iunie, în contextul în care Seulul şi Washingtonul încearcă să se apropie de Phenian.

Programul coreean de schimb pentru puşcaşi marini (KMEP) încalcă acordul semnat la 19 septembrie de cele două Corei care îndeamnă la o oprire a ”tuturor actelor ostile”, scria oficiosul partidului unic nord-coreean, Rodong Sinmun.

Aceste exerciţii comune, prevăzute să dureze două săptămâni, sunt ”direct contrare acordului militar intercoreean care a promis să elimine ameninţări practice cu războiul şi relaţiile fundamental ostile din peninsula coreană”, scrie ziarul.

Un purtător de cuvânt al Ministerul sud-coreean al Apărării a respins luni criticile Nordului, apreciind că aceste exerciţii sunt defensive şi implică unităţi mai mici decât un batalion.

Liderii nord-coreean Kim Jong Un şi american Donald Trump s-au angajat să acţioneze împreună în vederea unei ”denuclearizări”, în cadrul summitului lor istoric, în iunie, la Singapore, în cadrul căruia locatarul Casei Albe a promis să pună capăt exerciţiilor militare comune cu Sudul.

Însă acordul nu conţine prea multe detalii, iar negocierile s-au blocat.

Phenianul a amânat întâlnirea cu Pompeo, la New York, ”pentru că ei nu erau pregătiţi”, a declarat vineri ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley.

Presa nord-coreeană a evocat pentru prima oară această reuniune anulată sâmbătă, când site-ul Chosun Sinbo a scris că negocierile încă pot fi productive. Însă ziarul a reiterat ameninţările Phenianului cu privire la o eventuală relansare a dezvoltării armamentului nuclear, în cazul în care Statele Unite nu fac concesii.

Cel mai mare joc de război pe tema pregătirii de război organizat vreodată în Japonia a început tot săptămâna trecută.

Portavionul nuclear american USS Ronald Reagan participă la aceste manevre alături de distrugătoare japoneze şi nave de război canadiene pe ocean, în largul Japoniei - alt actor-cheie în eforturile cu privire la exercitatea unor presiuni asupra Coreeide Nord.

”Este o manevră militară anacronică să se organizeze jocuri de război în mod deschis care-i vizează pe alţii, la care participă forţe navale americane staţionate în Japonia”, denunţă Rodong Sinmun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.