Coreea de Sud a propus joi Coreei de Nord să discute modalităţi în vederea unei reluări a reuniunilor familiilor care trăiesc despărţite de decenii şi care îmbătrânesc, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După haosul Războiului Coreei (1950-1953), milioane de oameni - părinţi şi copii, soţi şi soţii, fraţi şi surori - trăiesc despărţiţi.

Războiul s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, iar cele două Corei se află în continuare, teoretic, în război. Peninsula este împărţită de Zona Demilitarizată (DMZ), iar comunicări transfrontaliere directe, trimiterea de scrisori sau convorbiri la telefon sunt interzise.

Această propunere intervine într-un context foarte tensionat în relaţiile intercoreene.

Phenianul acuză Seulul de faptul să este vinovat de recenta epidemie covid-19 care a lovit Nordul şi îşi ameninţă vecinul cu represalii.

”Azi (joi) Guvernul sud-coreean propune organizarea unor negocieri cu Nordul pe tema problemei familiilor despărţite”, a anunţat ministrul Unificării Kwon Young-se.

”Vom aborda acest dialog cu o minte deschisă şi vom avea grijă să ţinem cont de dorinţele Nordului, şi anume data, locul, ordinea de zi şi formatul discuţiilor, în mod pozitiv”, a subliniat el.

400 DE MORŢI PE LUNĂ

Timpul trece, iar cei aproximativ 40.000 de membri ai acestor familii despărţite au vârsta cuprinsă între 80 şi 90 de ani, potrivit lui Kwon Young-se.

Aproximativ 400 dintre aceste persoane mor în fiecare lună, precizează el.

Reuniuni au fost organizate ocazional în trecut, în funcţie de tonul relaţiilor dintre cele două ţări.

Ultimele reuniuni de acest fel au avut loc în 2018, în contextul unei apropieri între Seul şi Phenian.

Preşedintele sud-coreean de la acea vreme, Moon Jae-in, a acţionat în vederea unor negocieri între preşedintele american de atunci Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

Însă negocierile între Statele Unite şi Coreea de Nord se află într-un punct mort, după eşecul unui summit la Hanoi, în Vietnam, între Kim şi Trump.

Summitul a eşuat din cauza problemei unei ridicări a sancţiunilor impuse Phenianului în funcţie de dezarmarea nucleară proporţională a Nordului.

De atunci, regimul lui Kim Jong Un a tăiat legăturile şi a efectuat o serie de teste de armament, în pofida sancţiunilor care le interzic, inclusiv al unei rachete balistice intercontinentale (ICBM), pentru prima oară din 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.