Coreea de Sud a minimalizat marţi informaţii potrivit cărora dictatorul nord-coreean Kim Jong Un ar fi fost operat recent, în timp ce unii observatori se întreabă cu privire la absenţa acestuia de la ceremoniile care au avut la Phenian săptămâna trecută, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord a marcat la 15 aprilie 108 ani de la naşterea fondatorului regimului stalinist Kim Il Sung, bunicul actualului lider. Această dată este cea mai importantă în calendarul politic al Nordului. Însă Kim Jong Un nu a fost văzut în niciuna dintre fotografiile oficiale.

Daily NK, o publicaţie online gestionată esenţial de nord-coreeni care au dezertat, dezvăluie că dictatorul a fost operat în aprilie din cauza unor probleme cardio-vasculare şi că se află în convalescenţă într-o vilă în provincia Phyongan de Nord.

”Motivul tratamentului cardio-vascular urgent la care a fost supus Kim este tabagismul său excesiv, obezitatea şi oboseala”, scrie Daily NK, care citează o sursă nord-coreeană neidentificată.

Această informaţie nu a fost confirmată. Însă ea provoacă un potop de speculaţii.

OPERAT DE UN CHIST ÎN 2014

Citând un oficial american, CNN dezvăluie că Washingtonul ”studiază informaţii” potrivit cărora Kim Jong Un este ”în pericol grav în urma unei operaţii chirurgicale”, fără să precizeze dacă aceste ”informaţii” provin din articolul Daily NK.

”Noi nu avem nimic de confirmat şi nico mişcare specială nu a fost detectată în Coreea de Nord”, a anunţat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Casei Albastre, preşedinţia sud-coreeană.

Agenţia oficială de presă sud-coreeană Yohnap citează la rândul său un oficial sud-coreean de rang înalt care declară, sub protecţia anonimatului, că informaţiile potrivit cărora Kim ar fi grav bolnav ”nu sunt adevărate”.

Ultima apariţie publică a lui Kim care a făcut obiectul unei acoperiri forografice a presei oficiale a avut loc la 11 aprilie, când a prezidat o reuniune a Biroului Politic al Partidului Muncitorilor din Coreea (unic), în care partidul a îndemnat la măsuri mai puternice împotriva noului coronavirus.

Phenianul - care şi-a închis frontierele şi a pus în aplicare restricţii vizând populaţia - continuă să spună că niciun caz de covid-19 nu a fost înregistrat pe teritoriul nord-coreean.

Aceasta nu este prima oară când absenţa lui Kim Jong Un alimentează tot felul de specualţii.

În 2014, el nu a fost văzut timp de şase săptămâni, după care a apărut în baston. Serviciile sud-coreene de informaţii, citate de Yonhap, dezvăluiau atunci că el a fost supus unei operaţii prin care i s-a înlăturat un chist de la o gleznă.

”NIMENI NU ŞTIE”

”Nimeni nu ştie ce se întâmplă în interiorul Coreei de Nord”, a amintit Martyn Williams, afiliat Institutului 38 North.

"Kim Jong Il era mort de mai multe zile înainte ca acest lucru să fie anunţat, iar asta a luat pe toată lumea prin surprindere”, notează el într-un mesaj postat pe Twitter.

"Kim Jong Un a fost deja dat «dispărut», dar a reapărut mereu. Acest lucru fiind spus, absenţa sa săptămâna aceasta a fost mai mult decât notabilă”, adaugăel.

Unii oficiali sud-coreeni şi-au exprimat îndoiala cu privire la credibilitatea informaţiilor dezvăluite de Daily NK.

Acoperirea actualităţii nord-coreene este deosbit de complicată, mai ales cu privire la tot ceea ce are legătură cu viaţa privată a lui Kim Jong Un - unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale regimului.

Ministerele sud-coreene al Unificării, care gestionează problemele intercoreene, şi Apărării au refuzat să facă vreun comentariu.

Moon Chung-in, un consilier în domeniul securităţii al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, a declarat pentru AFP că nu a auzit nimic special despre sănătatea lui Kim.

Unii experţi au îndemnat, de asemenea, la prudenţă.

”Nu există vreo confirmare, în acest stadiu, şi este prea devreme să se tragă concluzii cu privire la starea sănărtăţii sale”, apreciază Ahn Chan-il, un transfug din Nord care a devenit cercetător la Seul.

El a relevat că o operaţie de inimă ar implica material medical de vârf, care nu se găseşte ”decât în instituţii la Phenian”. Ar fi ”nerezonabil” ca Kim Jong Un să fie transportat în altă parte pentru a fi operat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.