Este puţin probabil ca Rusia să captureze semnificativ mai multe teritorii în acest an, potrivit directorului naţional de informaţii al SUA, Avril Haines, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avril Haines a declarat în cadrul unei audieri în Senat că armata rusă va fi probabil incapabilă să continue nivelul actual de luptă, chiar şi cu posibila capturare a Bahmutului, în condiţiile în care luptele acerbe continuă în oraşul din estul Ucrainei, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, estima miercuri că acest bastion ar putea cădea în câteva zile.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
CITEȘTE ȘI Bahmutul ar putea cădea ”în zilele următoare”, avertizează Stoltenberg la o reuniune a miniştrilor europeni ai Apărării la Stockholm

După eşecuri majore şi pierderi mari pe câmpul de luptă, "nu prevedem că armata rusă îşi va reveni suficient de mult în acest an pentru a obţine câştiguri teritoriale majore", a declarat Avril Haines în timpul audierii din Senatul american. Cu toate acestea, Vladimir Putin "cel mai probabil îşi face socoteala că timpul lucrează în favoarea sa", a atras atenţia Haines, potrivit Agenţiei France-Presse.

Putin crede probabil că prelungirea războiului, cu pauze intermitente în lupte, "poate fi cea mai bună cale care i-a mai rămas pentru a-şi asigura în cele din urmă interesele strategice în Ucraina, chiar dacă va dura ani de zile", a mai spus şefa comunităţii de informaţii din Statele Unite.

Ea a rezumat opiniile existente în comunitatea largă a serviciilor de informaţii din SUA, potrivit cărora, la un an după ce a invadat Ucraina, dar a eşuat în obiectivele sale principale pe care le avea cu această operaţiune, Putin probabil că acum înţelege mai bine limitele forţelor sale. Puterea militară a Moscovei este acum limitată în mod semnificativ de pierderile de trupe şi de epuizarea armamentului, la care se adaugă restricţiile comerciale şi sancţiunile impuse de Statele Unite şi de aliaţi, a precizat Haines.

Putin "pare să se concentreze acum asupra unor obiective militare mai modeste", a declarat ea în faţa Comisiei de informaţii a Senatului. "Dacă ruşii nu iniţiază o mobilizare obligatorie şi nu identifică provizii substanţiale de muniţie de la terţi, va fi din ce în ce mai dificil pentru ei să susţină chiar şi nivelul actual de operaţiuni ofensive", a arătat Haines.

Ca urmare, forţele ruseşti "ar putea trece în totalitate" la menţinerea şi apărarea teritoriilor pe care le ocupă în prezent, a conchis ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.