Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat luni după-amiază că suspendarea acordului nuclear privind eliminarea plutoniului, care poate fi utilizat în fabricarea de focoase nucleare, ar trebuie să fie un semnal dat Washigtonului. În acest sens, demnitarul rus a susţinut că utilizarea unei poziţii de forţă în discuţiile cu partea rusă nu va funcţiona prin implementarea sancţiunilor internaţionale, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Diplomatul rus a precizat că suspendarea acordului nuclear a fost o aşa-numită ”măsură de forţă”, iar modalitatea folosită de americani pentru eliminarea focoaselor cu plutoniu nu asigură ireversibilitatea utilizării militare.

De asemenea, ministrul rus a declarat că această măsură nu înseamnă automat că ruşii renunţă la responsabilitatea lor în dezarmarea nucleară.

Acordul nuclear a fost suspendat din cauza “emergenţei unei ameninţări la adresa stabilităţii strategice şi ca rezultat al unor acţiuni neprietenoase ale SUA faţă de Federaţia Rusă”, se arată în preambulul decretului semnat de Vladimir Putin.

De asemenea, Kremlinul acuză Statele Unite că nu pot “asigura implementarea obligaţiilor sale privind surplusul de plutoniu ce poate fi folosit pentru arme”.

Prin acest acord, americanii şi ruşii sunt obligaţi să distrugă 34 de tone de plutoniu, arzându-l în reactoare nucleare.

Potrivit Washingtonului, această cantitate este suficientă pentru a fabrica aproape 17.000 de arme atomice. Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat în ultimii ani, în special după ce Rusia a anexat în urmă cu doi ani Crimeea şi a început să-i susţină pe rebelii proruşi din estul Ucrainei.

Washingtonul a condus o campanie pentru a impune sancţiuni economice Rusiei, ca urmare a rolului jucat în criza din provincia Donbas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.