Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, miercuri, că Rusia este pe punctul de a conveni asupra unor părţi ale unui posibil acord de pace cu Ucraina, după ce Kievul a acceptat să discute despre neutralitate. Astfel, există speranţa încheierii celui mai mare război din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statutul neutru este acum discutat serios, împreună cu garanţiile de securitate”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru RBC News.

”În prezent, chiar acest aspect este discutat în cadrul negocierilor – există formulări absolut specifice care, din punctul meu de vedere, sunt aproape de a ajunge la un acord”, a mai spus Lavrov.

Oficialul rus a precizat că preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre neutralitate, împreună cu garanţiile de securitate pentru Ucraina, fără aderarea la NATO, ca o variantă posibilă în februarie.

Lavrov a avertizat că negocierile nu au fost uşoare, dar că există o ”oarecare speranţă de a ajunge la un compromis”.

Oficialii ucraineni au anunţat, de asemenea, afirmaţii pozitive prudente cu privire la discuţiile de pace. Se spune că Ucraina este dispusă să negocieze sfârşitul războiului, dar nu se va preda şi nu va accepta ultimatumurile ruseşti.

Lavrov a mai spus că elementele-cheie ale discuţiilor includ securitatea oamenilor din estul Ucrainei, demilitarizarea Ucrainei şi drepturile cetăţenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina.

Putin a invocat că a lansat operaţiunea militară pentru că vorbitorii de limbă rusă din Ucraina au fost supuşi unui genocid de către ”naţionaliştii şi neonaziştii” ucraineni.

Pe de altă parte, Ucraina şi Occidentul susţin că acuzaţiile de genocid sunt neîntemeiate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.