Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a denunţat joi declaraţiile ”necreştine” ale Papei Francisc, după ce liderul Bisericii Catolice i-a descris drept ”cruzi” pe soldaţii ruşi din anumite minorităţi etnice care luptă în războiul din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Papa Francisc a făcut recent declaraţii deloc de înţeles, absolut deloc creştine, făcând referire la două popoare ale Rusiei, şi a spus că trebuie să ne aşteptăm la atrocităţi de la ele în timpul luptei militare”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă. Acest lucru ”nu ajută autoritatea Sfântului Scaun”, a adăugat el.

În ultimele trei zile, diverşi oficiali ruşi au fost jigniţi de remarcile făcute de Papa Francisc în timpul unui interviu acordat unui ziar iezuit şi în care suveranul pontif a evocat cruzimea cecenilor şi buriaţilor care servesc în armata rusă în Ucraina.

Într-un interviu publicat pe 28 noiembrie pe site-ul ziarului iezuit America, papa Francisc a spus că deţine ”multe informaţii referitoare la cruzimea trupelor ruse” în Ucraina.

”Poate că cei mai cruzi sunt cei care vin din Rusia, dar (care nu sunt) de tradiţie rusă, precum cecenii sau buriaţii”, a afirmat el.


Cecenia este o republică a Caucazului rus cu majoritate musulmană, Buriatia este o regiune budistă a Siberiei situată între Lacul Baikal şi Mongolia. Rusia a fost acuzată că a trimis în mod disproporţionat bărbaţi din minorităţile etnice din regiunile sărace şi îndepărtate din Siberia şi Caucaz pe frontul războiului.

O unitate cu sediul pe timp de pace în Buriatia a fost astfel acuzată că a jucat un rol central în masacrul civililor din Bucea, în apropiere de capitala Kiev. Rusia a negat aceste crime şi a denunţat o ”înscenare” a Ucrainei şi a aliaţilor săi occidentali.

Oamenii liderului cecen, Ramzan Kadîrov, şi-au câştigat reputaţia de luptători nemilosi, urmărind o rebeliune jihadistă în Caucazul rus la începutul anilor 2000, dar şi eradicând orice formă de opoziţie. De asemenea, au fost dislocaţi în Ucraina, participând în special la cucerirea oraşului-port ucrainean Mariupol, în mare măsură distrus astăzi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.