Separatişti ucraineni proruşi din Donbas anunţă joi că deţin controlul asupra aproape întregii regiuni ucrainene Lugansk şi a peste jumătate din regiunea Doneţk, în contextul în care Rusia a făcut din cucerirea acestor regiuni din estul Ucrainei prioritatea sa în război, revendicări care nu au putut fi verificate din surse independente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La 31 martie 2022, peste 90% din teritoriul «republicii populare (de la) Lugansk» a fost eliberat”, anunţă joi pe canalul Telegram ”diplomaţia” separatistă.

Rusia a recunoscut independenţa celor două ”republici” înante de a invada Ucraina.

Denis Puşilin, liderul separatist de la Doneţk, dădea asigurări miercuri că ”aproximativ 50-60%” din teritoriul regiunii ucrainene se află sub controlul Rusiei.

Înaintea lansării invaziei ruse, la 24 februarie, separatiştii ucraineni proruşi, aflaţi în război cu forţe ucrainene din 2014, deţineau controlul a aproximativ o treime în fiecare dintre cele două regiuni ucrainene - şi anume asupra a 8.900 dintre cei 26.500 de kilometri pătraţi ai regiunii ucrainene Doneţk şi asupra a 8.400 dintre cei 26.700 de kilometri pătraţi ai regiunii ucranene Lugansk.

Principalul oraş din regiunea Doneţk - Mariupolul - nu se află sub controlul forţelor ruse şi este asediat brutal de săptămâni de zile.

Liderul Republicii ruse Cecenia, în Caucaz, Ramzan Kadîrov, care a trimis mii de oameni să lupte la Mariupool, dădea asigurări că 90-95% din acest oraş portuar strategic se află sub controlul Rusiei.

Potrivit lui Kadîrov, ultimii apărători ucraineni s-au retras în uzina metalurgică Azovstal, situată în estul Mariupolului.

Un armistiţiu urmează să intre în vigoare joi, la Mariupol, în partea rusă, în vederea evacuării a zeci de mii de persoane care trăiesc în condiţii umanitare catastrofale.

Rusia a anunţat că-şi va concentra efortul militar asupra Donbasului, dă asigurări că şi-a îneplinit obiectivele în restul Ucrainei şi spune că vrea să dea un semn de bună-credinţă, în urma negocierilor ruso-ucrainene de săptămâna aceasta de la Istanbul printr-o reducere a atacurilor către Kiev şi Cernihiv.

Aceste asigurări ridică dubii în Ucraina şi Occident, care subliniază că Moscova a fost nevoită să-şi revuzuiască obiectivele din cauza rezistenţei ucrainene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.