Parlamentul European (PE) i-a autorizat vineri pe Carles Puigdemont şi Toni Comin, doi separatişti catalani aleşi eurodeputaţi în mai, să se acrediteze şi să participe din ianuarie 2020 la lucrările Legislativului european, a constatat un jurnalist AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi aleşi separatişti le-au arătat unor jurnalişti prezenţi ecusonul provizoriu care le-a fost predat.

Formalităţile începute vineri urmează să fie finalizate în ianuarie, a precizat PE.

Cei doi şi-au anunţat intenţia de a participa la sesiunea plenară prevăzută în perioada 13-16 ianuarie, la Strasbourg.

”Este o zi de bucurie nu doar pentru noi, ci pentru toţi oamenii care cred într-o Europă fondată pe voinţa cetăţenilor”, a declarat Carles Puigdemont în franceză.

”Este dovada (faptului) că merită să te baţi”, a adăugat el.

Cei doi au fost primiţi în faţa sediului PE la Bruxelles de eurodeputata belgiană Assita Kanko, membră NV-A (naţionalişti flamanzi), care îi susţine de când au fugit în Belgia, pentru a se sustrage procedurilor judiciare lansate împotriva lor cu privire la implicarea în secesiunea aşuată a Catalonieiîn 2017.

”NV-A ne-a ajutat mult, dar şi membri ai altor familii politice”, a declarat Puigdemont.

IMUNITATE

Toate opreliştile care vizau să-i împiedice să facă parte din PE au fost ridicate joi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg, care le-a confirmat printr-o hotărâre imunitatea de eurodeputaţi de la 26 mai, ziua alegerilor europene.

CJUE a anulat vineri ordonanţa care i-a împiedicat să se înscrie pentru a participa la sesiunea inaugurală a PE de la 2 iulie şi le închidea uşa PE.

Hotărârea pronunţată joi de justiţia europeană este o ”decizie istorică”, au declarat fugarii.

De ea ar urma să benficieze un al treilea separatist catalan ales deputat european - Oriol Junqueras, încarcerat în prezent în Spania, unde a fost condamnat la 13 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de răzvrătire şi deturnare de fonduri publice în dosarul secesiunii catalane eşuate.

Separatiştii au cerut joi, într-o conferinţă de presă, la Bruxelles, ”eliberarea imediată a lui Oriol Junqueras, ale cărui drepturi fundamentale au fost încălcate de Spania şi revizuirea procesului său”.

Carles Puigdemont a anunţat că vrea să facă parte ”cât mai rapid posibil” din PE şi a îndemnat instituţiile europene să-şi abandoneze ”tăcerea complice” şi să angajeze imediat o mediere în vederea găsirii unei soluţii politice la criza dintre Catalonia şi Madrid.

Statuând că ”persoanele care, ca domnul Junqueras, sunt alese membre PE, beneficiază încă de la proclamarea rezultatelor de o imunitate de cale liberă (până la PE), ataşată calităţii lor de membru”, CJUE a dezavuat Curtea Supremă spaniolă.

Acest lucru ”implică ridicarea oricărei măsuri de plasare în detenţie care ar fi fost impusă anterior proclamării alegerii sale”, au stabilit judecătorii europeni.

În cazul în care justiţia spaniolă consideră necesar să-l menţină pe Oriol Junqueras în detenţie provizorie, ea ar trebui ”să ceară cât mai rapid ridicarea acestei imunităţi în PE”, au adăugat ei. Cererea este supusă unui vot în plenul PE şi este aprobată cu majoritatea voturilor.

Condamnarea lui Junqueras în Spania, în octombrie, este pătată de un viciu, pentru că acesta era protejat de imunitatea sa atunci când s-a pronunţat sentinţa, a declarat pentru AFP o sursă de la CJUE.

Curtea Supremă spaniolă, care a sesizat justiţia europeană, urmează să tranşeze pe baza acestei hotărâri cu privire la validitatea pedepsei cu închisoarea la care a fost condamnat liderul separatist.

Ea a anunţat că a dat termen de ”cinci zile” Ministerului Public spaniol şi apărării lui Oriol Junqueras să-şi prezinte argumentele şi că va lua după aceea o hotărâre.

”LIBERTATE PENTRU TOŢI”

Această hotărâre CJUE ”ne dă muniţie să spunem că (...) imunitatea înseamnă că ei nu pot fi extrădaţi către Spania, doar dacă PE nu le retrage imunitatea la cererea autorităţilor spaniole”, a declarat joi pentru AFP Simon Bekaert, unul dintre avocaţii lui Puigdemont.

”Acum ne vom îndrepta către judecătorul belgian (însărcinat cu examinarea mandatelor de arestare), pentru ca să spună că clientul nostru beneficiază de imunitate şi că procedura din Belgia trebuie suspendată până cîn autoritatea spaniolă a obţinut eventual de la PE ridicarea imunităţii. Dacă lucrurile nu stau aşa, orice procedură se opreşte, este evident”, a adăugat el.

”Justiţia a venit în Europa. Drepturile noastre şi ale celor 200.000 de cetăţeni care au votat cu noi au fost încălcate. Anularea sentinţei, libertate pentru toţi!”, a tunat Oriol Junqueras, într-un mesaj postat joi pe Twitter.

Formaţunea sa politică, Stânga Republicană din Catalonia (ERC) a cerut ”anularea procesului şi eliberarea sa imediată”.

Şeful Guvernului spaniol Pedro Sanchez caută susţinerea ERC în vederea învestirii.

Preşedintele PE David Sassoli a anunţat că a cerut Madridului ”să respecte hotărârea” CJUE.

În timp ce separatiştii obţineau această victorie la Luxemburg, justiţia spaniolă anunţa o nouă condamnare a unuia dintre ei.

Din cauză că a refuzat să retragă embleme separatiste de pe faţada sediului Guvernului regional în timpul campaniei în vederea alegerilor legislative din aprilie, preşedintele regiunii Catalonia Quim Torra a fost revocat din funcţie pe o perioadă de 18 luni.

”Pe mine nu un tribunal cu motivaţii politice mă va elibera din funcţie Doar Parlamentul Cataloniei (majoritar separatist) o poate face”, a declarat Quim Torra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.