Senatul american a trecut joi de prima etapă a confirmării judecătoarei Amy Coney Barrett, nominalizată de către Donald Trump la Curtea Supremă a Statelor Unite, printr-un vot în Comisia Judiciară boicotat de către democraţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 12 aleşi republicani din cadrul Comisiei Judiciare a Camerei superioare a Congresului s-au pronunţat prin vot în favoarea trimiterii dosarului magistratei în plenul Senatului cu un aviz ”favorabil”.

Cei zece colegi democraţi ai acestora, care consideră procesul ”ilegitim” din cauza apropierii de alegerile de la 3 noiembrie, au absentat la vot.

Pe fotoliile lor au fost depuse fotografii cu americani care ar putea, afirmă ei, să-şi piardă asigurarea de sănătate în cazul în care judecătoarea Barrett este confirmată.

Curtea Supremă urmează să examineze la 10 noiembrie un recurs împotriva legii emblematice a preşedintelui barack Obama cu privire la asigurările de sănătate - Obamacare -, faţă de care judecătoarea şi-a exprimat rezerva în trecut.

În cele trei zile în care a fost audiată, democraţii şi-au concentrat atacurile asupra acestei teme şi asupra refuzului magistratei de a preciza care este opinia sa cu privire la o serie de subiecte ”fierbinţi” - precum avortul, portul armelor de foc sau protecţia mediului.

Boicotul democraţilor arată că ”argumentele lor de fond nu sunt convingătoare”, a apreciat senatorul republican Ted Cruz, care îi acuză de faptul că fac propuneri ”radicale, extreme” şi nepopulare în ţară.

Senatul începe vineri examinarea - în sesiune plenară - a candidaturiijudecătoarei Barrett.

Preşedintele republican al Senatului Mitch McConnell vizează un vot final luni, cu opt zile înainte de alegeri.

Având în vedere majoritatea republicană în aceast hemiciclu - 53 din 100 de mandate - şi în pofida dezertării anunţate a două alese, magistrata conservatoare în vârstă de 48 de ani ar urma să fie confirmată de către Senat, un vot indispensabil potrivit Constituţiei în vederea intrării în Curtea Supremă.

Această catolică ferventă, mamă a şapte copii şi o opozantă a avortului ar urma să-i succeadă simbolului progresist şi feminist Ruth Bader Ginsburg, care a murit la 18 septembrie, la vârsta de 87 de ani, şi să ancoreze solid Înalta Curte în conservatorism, cu o majortate de şase din nouă judecători.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.