Senatul american urmează să încerce joi să se pună de acord asupra unui text care să pună capăt "shutdown"-ului, o închidere parţială a administraţiei federale din cauza lipsei finanţării de la Congres, care a intrat în a doua lună şi afectează economia şi moralul americanilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la 22 decembrie, o parte a Guvernului federal este paralizată de un conflict dur între democraţii din Congres şi Casa Albă pe tema finanţării unui zid antiimigraţie la frontiera cu Mexicul.

Preşedintele Donald Trump reclamă 5,7 miliarde de dolari în vederea construirii zidului, principala sa promisiune de campanie, care să controleze, în opinia sa, traficul de droguri şi intrarea imigranţilor clandestini.

Opoziţia refuză în mod categoric, catalogând acest proiect drept ”imoral”, costisitor şi ineficient şi cere redeschiderea administraţiilor - în prealabil - oricăror discuţii despre securitatea frontierelor şi imigraţie.

Propunerea republicană - care asigură o finanţare a guvernului până în septembrie - conţine o anvelopă pentru zid şi o concesie acordată sâmbătă de Trump - o amânare de trei ani cu privire la situaţia unui milion de imigranţi ameninţaţi în mod direct de expulzare.

Textul democrat nu evocă bugetul pentru zid şi propune redeschiderea administraţiilor până la 8 februarie, în vederea relansării dezbaterii pe tema securităţii la frontiere.

Pentru a fi aprobat, un text este necesar să obţină 60 de voturi în Senat, unde republicanii deţin 53 din cele 100 de mandate. Este necesar, de asemenea, să treacă de Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul democraţilor.

Potrivit unui oficial republican, textul democrat are puţine şanse să treacă, iar dacă ar trece preşedintele i-ar opune un veto. De asemenea, pare puţin probabil ca senatorii republicani să-i convingă pe democraţi să le susţină propunerea.

Trump şi-a reiterat, marţi, pe Twitter, voinţa de a construi zidul, în numele ”securitţii naţionale”. ”Să nu cedăm”, i-a îndemnat el pe republicani, acuzând opoziţia că ”joacă în scopuri politice”.

Şefa majorităţii democrate în camera reprezentanţilor Nancy Pelosi i-a replicat acuzându-i pe miliardar şi pe republicanii din Senat să ”iau americanii ostatici”.

TREI ANI AMÂNARE

Pentru a pune lucrurile în mişcare, preşedintele republican a pus sâmbătă în balanţă o amânare de trei ani pentru beneficiarii autorizărilor de reşedinţă abrogate de adminsitraţia sa - aproximativ 700.000 de tineri care au intrat ilegal în ţară împreună cu părinţii lor şi aproximativ 300.000 de titulari ai statutului protecţiei temporare (TPS).

Însă democraţii au refuzat această ”compilaţie de mai multe iniţiative respinse deja în trecut”.

Miliardarul şi-a înstrăinat, între timp, facţiunea din electorat care se opune oricărei idei a unei ”amnistii” a imigranţilor clandestini.

"Shutdown"-ul afectează în mod direct 0,5% din muncitorii americani şi a început să afecteze în mod indirect moralul a peste jumătate dintre consumatori, potrivit unei anchete a universităţii din Michigan.

El afectează de asemenea economia şi creşterea economică, pe fondul încetinirii creşterii economice mondiale, avertizează experţii.

Aproximativ 800.000 de funcţionari federali se află în şomaj forţat sau trebuie să muncească fără să fie plătiţi până la sfârşitul blocajului. În departamente sensibile din Guvern precum cel al Securităţii Naţionale, Justiţiei sau Transporturilor, efectivele au fost reduse la minimum.

PRESIUNI

Sindicatul agenţilor din cadrul poliţiei federale FBI a prezentat marţi mărturii de la agenţi care-şi semnalează dificultăţile.

În lipsa finanţării, ”Biroul” este incapabil să-şi plătească informatorii, să-şi finanţeze operaţiunile sau să cumpere hârtie pentru copiator.

Funcţionarii vizaţi urmează să fie remuneraţi cu toţii retroactiv, însă peste un milion de salariaţi din serviciile private sau din cadrul subcontractorilor instituţiilor publice nu vor primi banii.

Iniţiative au apărut în vederea ajutorării funcţionarilor aflaţi la nevoie - cazare la hotel şi masă, colecte de fonduri şi acces la bănci alimentare.

”Este foarte stresant”, a declarat pentru AFP o mamă celibatară în vârstă de 39 de ani, gardiană la Închisoarea federală Brooklyn, care a venit să ceară, la o distribuire de hrană, la New York, ceva de pregătit ”două-trei mese”.

Acest "shutdown" - cel mai îndelungat din istoria ţării - începe să aibă şi un preţ politic.

O majoritate a americanilor îi consideră vinovaţi de situaţie pe republicani şi Casa Albă, potrivit mai multor sondaje de opinie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.