Senatul american dezbate începând de marţi un uriaş plan de ajutare a Ucrainei, Israelului şi Taiwanului - în valoare de 95 de miliarde de dolari -, adoptat sâmbătă de către Camera Reprezentanţilor după luni de blocaj politic, şi ar putea fi adoptat până la sfârşitul săptămânii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liderul senatorilor democraţi, care deţin controlul Camerei superioare a Congresului american, Chuck Schumer, a promis încă de sâmbătă ”să termine treaba” fără întârziere.

Liderul senatorilor republicani Mitch McConnell aprecia că ”a venit rândul Senatului să marcheze istoria” prin adoptarea uriaşului program de asistenţă militară pe care Joe Biden îl cere de luni de zile.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Textul, care prevede o anvelopă uriaşă de 95 de miliarde de dolari, constând în ajutoare destinate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, ar putea să fie adoptat până la sfârşitul acestei săptămâni şi trimis la promulgare preşedintelui democrat.

Totul urmează să fie mult mai ”fluid” decât lungile şi dificilele negocieri din Camera Reprezentanţilor, dominată de republicani.

Joe Biden i-a promis luni omologului său ucrainean Volodimir Zelenski să-i trimită ”rapid” ajutor militar, imediat ce este adoptat de Senat şi semnează legea.

Din întreaga sumă, partea leului - 61 de miliarde de dolari - este destinată Ucrainei, care se confruntă cu o situaţie complicată pe câmpul de luptă împotriva Rusiei.

Armata ucraineană se confruntă cu o penurie de recruţi şi muniţie, care o fragilizează în faţa asasltului continuu al trupelor ruse în est.

Situaţia pe front urmează să fie şi mai rea la jumătatea lui mai şi înceoutul lui iunie, o ”perioadă dificilă”, a avertizat luni şeful spionajului militar ucrainean (GUR) Kirilo Budanov.

”PREFER SĂ TRIMIT MUNIŢIE UCRAINEI DECÂT SĂ-I TRIMIT PE BEĂIEŢII NOŞTRI SĂ LUPTE”

Volodimir Zelenski conterază de-acum pe trimiterea unui ajutor militar ”rapid şi puternic” care ”să ne consolideze capacităţile apărării antiaeriene, cu rază lungă de acţiune şi artileriei”, a anunţat el pe X după o convorbire la telefon cu Joe Biden.

Dezbaterea în Congres pe tema ajutării Ucrainei a relevat att disensiuni între democraţi şi republicani, cât şi tergiversări în tabăra conservatoare, pe fondul campaniei alegerilor prezidenţiale din noiembrie între democratul Joe Biden şi predecesorul său republican Donald Trump.

Sâmbătă, la momentul votului în Camera Reprezentanţilor, congresmeni au agitat steaguri ucrainene în semn de susţinere a Kievului - huiduiţi de congresmeni trumpişti care se opun acestui ajutor.

Preşedintele american Joe Biden şi Partidul Democrat sunt în favoarea ajutării Ucrainei - prezentată ca o investiţie în securitatea Statelor Unite împotriva scopurilor agresive ale Rusiei în opinia lor.

Republicanii sunt tot mai reticenţi, iar liderul conservator al camerei Reprezentanţilor Mike Johnson a blocat mult timp textul.

El a sfârşit prin a susţine reluarea ajutării militare şi economice, cu justificarea ”eu prefer să trimit muniţie Ucrainei decât să-i trimitem pe băieţii noştri să lupte”.

Planul prevede o asistenţă militară în valoare de 13 miliarde de dolari destinată Israelului, aflat în Război în Fâşia Gaza împotriva Hamas, un total de peste nouă miliarde de dolari menit să răspundă ”nevoilor urgente de ajutor umanitar în (Fâşia) Gaza şi altor populaţii vulnerabile din lume” şi un ajutor în valoare de opt miliarde de dolari destinat Taiwanului, pentru a ţine piept Chinei pe plan militar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.