Senatoarea americană democrată Dianne Feinstein, în vârstă de 90 de ani, a fost spitalizată pentru scurt timp marţi seară în urma unei căzături minore în locuinţa sa din San Francisco, a anunţat miercuri biroul său, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toate analizele i-au ieşit bine şi s-a întors acasă", a precizat biroul într-un comunicat.

Dianne Feinstein, care este decana de vârstă a aleşilor din SUA, a suferit în ultima vreme de mai multe afecţiuni, inclusiv un episod de zona zoster care a ţinut-o departe de viaţa politică timp de o lună între aprilie şi mai.

La întoarcerea sa în Senat, un consilier a declarat că ea continua să sufere de o complicaţie medicală cunoscută sub numele de sindromul Ramsay Hunt. Feinstein suferise anterior şi de encefalită.

Feinstein, aleasă pentru prima dată în Senat în 1992, a anunţat că nu va candida pentru un nou mandat în 2024.

Prezenţa ei în Senat este însă importantă, pentru că democraţii deţin aici o majoritate la limită, în timp ce în Camera Reprezentanţilor republicanii sunt majoritari. Democraţii au 48 de locuri în Senat, în timp ce republicanii au 49, iar trei senatori se declară independenţi. Diferenţa, în cazuri limită, o face preşedintele Senatului, care, conform Constituţiei, este vicepreşedintele american, funcţie deţinută în prezent de democrata Kamala Harris.

VÂRSTA LIDERILOR AMERICII, O PROBLEMĂ

Luna trecută, liderul republicanilor din Senatul american, Mitch McConnell, în vârstă de 81 de ani, a avut un moment de cumpănă când, în mijlocul unor declaraţii pe care le făcea, s-a oprit şi a părut pierdut pentru câteva zeci de secunde, rămânând blocat şi cu privirea fixă. În martie, el suferise o comoţie şi a fost internat, după ce a căzut.

Aceste incidente de sănătate reamintesc o realitate tot mai mult dezbătută: cei mai puternici lideri politici ai Americii sunt mult mai în vârstă decât mulţi omologi din alte democraţii.

Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, care are 89 de ani, senatoarea democrată Dianne Feinstein din California, în vârstă de 90 de ani, precum şi senatorul din Vermont Bernie Sanders, fost candidat la prezidenţiale, în vârstă de 81 de ani, sunt toţi mai în vârstă decât McConnell.

Mulţi aleşi din Congres au peste 70 de ani, iar vârsta medie a Senatului este de 65,3 ani, potrivit FiveThirtyEight, fiind cea mai mare medie din toate timpurile, în condiţiile în care vârsta medie este de 38,8 ani în ansamblul Statelor Unite.

Cu o medie de 64 de ani, Senatul SUA are a şaptea cea mai mare vârstă medie dintre toate organismele parlamentare, potrivit Uniunii Interparlamentare, depăşind ţările cu populaţii mult mai în vârstă, inclusiv Japonia, Italia şi Grecia.

Şi vârsta înaintată a preşedintelui Joe Biden a ridicat semne de întrebare, mai ales în legătură cu oportunitatea de a mai candida pentru un al doilea mandat. În iunie, preşedintele s-a împiedicat de un sac de nisip pe o scenă. Are, de asemenea, un mers destul de nesigur şi este predispus la derapaje verbale. El s-ar putea confrunta în alegerile de anul viitor cu fostul preşedinte Donald Trump, şi el în vârstă de 77 de ani. Sondajele Reuters arată că mulţi americani cred că niciunul nu ar trebui să mai candideze, tocmai din cauza vârstei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.