Şeful grupului paramilitar rus Wagner Evgheni Prigojin dezminte miercuri orice pierderi în trupele sale într-un atac revendicat de către o organizaţie jihadistă afiliată Al-Qaida în oraşul Sévaré, în centrul Mali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupul de Susţinerea Islamului şi Musulmanilor (GSIM, sau JNIN, acornimul arab) a revendicat marţi un atac care a avut loc sâmbătă la Sévaré, şi a anunţat că a ucis şi rănit zeci de militari din armata Mali şi combatanţi Wagner.

”Potrivit informaţiilor mele, nimeni nu a fost rănit la Sévaré. Frontul Al-Nusra (o grupare jihadistă activă în Siria), Al-Qaida şi alte organizaţii îşi dau ere. Ele sunt foarte slabe de ani de zile şi incapabile să atace ceva”, a reacţionat Evgheni Prigojin, citat de serviciul său de presă.

”Dar, în rândul teroriştilor, din câte ştiu eu, pierderile sunt mari. Armata din Mali controlează Mali perfect”, afirmă el, răspunzând în rusă şi în franceză AFP, care i-a cerut să confirme sau nu atacul şi pierderile în rândul Wagner.

Duminică, Guvernul Mali a anunţat moartea a zece civili şi trei militari, în urma exploziei unor maşini capcană în zona aeroportului de la Sévaré, în regiunea Mopti.

Doi aleşi locali şi o sursă diplomatică au desemnat locul atacului drept o tabără în care se află trupe ruseşti.

În 2022, junta din Mali a început să coopereze cu ceea ce numeşte ”instructori” ruşi, membri ai grupului paramilitar rus Wagner, acuzaţi de ţări din Occident de faptul că este implicat în numeroase atrocităţi.

GSIM dă asigurări că a detonat două maşini capcană, care au distrus o parte a aeroportului şi anunţă că oamenii săi au intrat după aceea în aeroport şi au luptat timp de două ore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.