Şeful principaluluipartid de opozişie turc l-a acuzat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că conduce ţara ca un ”tiran” şi a spus că întreaga populaţie este ”însetată de dreptate”, în seschiderea, sâmbătă, a unui ”Congres pentru justiţie”, fără precedent în Turcia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu există drept, lege sau justiţie în această ţară”, a declarat Kemal Kiliçdaroglu, liderul Partidului republican al Poporului (CHP, social-democrat), în faţa a mii de susţinători.

”Nu o persoană, ci 80 de milioane (întreaga populaţie turcă) sunt însetate de dreptate”, a adăugat el.

”Este datoria mea să cer dreptate. este datoria mea să mă aflu alături de nevinovaţi şi împotriva tiranilor”, a mai spus şeful CHP.

Kiliçdaroglu organizează acest Congres în urma ”marşului pentru justiţie” în cursul căruia a parcurs pe jos cei 450 de kilometri de la Ankara la Istanbul.

Această iniţiativă a cunoscut un succes neaşteptat şi a adunat o mulţime tot mai mare pe traseu. Sute de mii de oameni au participat la mitingul cu care s-a încheiat marşul, la începutul lui iulie.

Congresul are loc în provincia Canakkale (nord-vest) şi direază patru zile.

RIVALITĂŢI POLITICE

În timp ce rivalităţile politice intensifică, cu doi ani înainte de viitoarele alegeri prezidenţiale şi legislative, Erdogan ţine, la rândul său, un miting uriaş la Malazgirt (est), prin care comemorează o bătălie în care armata unui sultan segiucid i-a pus în derută pe bizantini în 1071.

Alegerea Canakkale de către CHP este de asemenea simbolică. Aici a avut loc Bătălia de la Gallipoli, în care armata otomană a respins forţele aliate, în Primul Război Mondial.

Această bătălie a devenit un simbol al rezistenţei care a condus la fondarea de către Mustafa Kemal Atatürk a Republicii turce moderne în 1923.

Într-o atmosferă destinsă, participanţii instalează corduri în pădure, pe durata Congresului, în cursul căruia vor fi organizate zilnic sesiuni pe tema diverselor atingeri aduse drepturilor omului de care opoziţia îl acuză pe preşedintele Erdogan.

”Sper ca acest Congres va ajuta la trezirea unui interes faţă de justiţie, pentru că ea nu există, în prezent, în Turcia”, spune Kismet Seyhan Aydin, venită de la Izmir (vest), un bastion al CHP.

Kiliçdaroglu şi-a reiterat sâmbătă acuzaţiile potrivit cărora instaurarea stării de urgenţă, la câteva zile după puciul eşuat de la 15 iulie 2016, şi a epurării care a urmat constituie o ”lovitură de stat civilă” dată de puterea turcă.

Peste 50.000 de persoane au fost arestate în cursul stării de urgenţă, iar peste 140.000 au fost destituite sau suspendate din funcţii, inclusiv universitari, magistraţi şi poliţişti.

El a declarat că încarcerarea deputatului CHP Enis Berberoglu, care a fost declanşatorul marşului pentru dreptate, a fost ”picătura care a umplut paharul”.

Berberoglu a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru că furnizat cotidianului de opoziţie Cumhuriyet informaţii confidenţiale.

DEJUN ÎN MAIOU

Recep Tayyip Erdogan a obţinut o victorie contestată, în aprilie, în referendumul pe tema extinderii puterilor sale, iar ţara pare că a intrat deja în campanie în vederea alegerilor legislative şi prezidenţiale din noiembrie 2019.

Preşedintele turc, care şi-a exprimat deja voinţa de a candida la un nou mandat, a îndemnat AKP, partidul islamo-conservator aflat la putere, să se restructureze în vederea scrutinului.

Un semn al tensiunilor dintre Kiliçdaroglu şi Erdogan, o fotografie a liderului opoziţiei luând prânzul în caravana sa, în timpul marşului, îmbrăcat cu un maiou alb, i-a adus reproşuri dure din partea preşedintelui.

Kemal Kiliçdaroglu este comparat uneori de către susţinătorii săi cu Mahatma Gandhi, iar Erdogan a apreciat prea puţin prima pagină a unui ziar care-l prezintă drept ”cetăţeanul Kemal”.

”Cineva a făcut un pretins marş pentru dreptate, stând din când în când în caravană, mâncând şi purtând un maiou (...). Aceasta este o insultă la adresa cetăţenilor mei”, a spus Erdogan.

Kiliçdaroglu l-a îndemnat sâmbătă pe preşedinte să se ocupe mai degrabă de problemele ţării decât să-l ”bată la cap zi şi noapte cu maioul” său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.