Şeful diplomaţiei germane Heiko Maas a fost primit luni la Teheran de către omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, cu care a discutat despre Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi au dat mâna în faţa presei, înainte să discute - cu uşile închise - la sediul Ministerului iranian de Externe, au constatat jurnalişti AFP.

”Noi nu vrem ca Iranul să dispună de armament nuclear”, le-a spus Maas jurnaliştilor după ce a sosit la Teheran, în noaptea de duminică spre luni, în ultima etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu de patru zile în care a efectuat vizite în Irak, Iordania şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Acordul în dosarul nuclear iranian încheiat la Viena în 2015 între Teheran şi şase puteri, între care şi Germania, este ”de o importanţă capitală” pentru Europa, din motive de securitate, a apreciat el.

Potrivit lui Maas, Germania şi partenerii săi europeni ”au depus un maximum de eforturi pentru a-şi îndeplini angajamentele” asumate prin acest acord, ameninţat după ce Statele Unite au decis să se retragă unilateral din el în mai 2018 şi să restabilească o serie de sancţiuni economice punitive impuse Republicii islamice.

După retragerea americană, Germania este împreună cu Franţa, Regatul Unit, Rusia şi China, unul dintre statele încă parte la acest acord.

Potrivit acordului, Iranul s-a angajat să nu caute vreodată să se doteze cu bomba atomică şi a acceptat să-şi reducă drastic programul nuclear, în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor economice internaţionale care-i asfixiau economia.

Însă, după retragerea Washingtonului, Iranul a ameninţat, în mai, să renunţe treptat la acest pact, dacă partenerii săi, mai ales europeni, nu îl ajută să ocolească sancţiuni americane care-i vizează sectoarele petrolier şi financiar.

Teheranul a anunţat că renunţă la două dintre angajamentele pe care şi le-a asumat în Acordul nuclear de la Viena.

Recunoscând că beneficiile economice pe care Teheranul speră să le obţină prin acord sunt de-acum ”mai greu de obţinut”, Maas a îndemnat Iranul să respecte integral acordul.

Este în ”interesul politic şi strategic (al Iranului) să păstreze acest acord şi să menţină dialogul cu Europa”, a subliniat el înaintea întâlnirii cu Zarif.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.