Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, solicită crearea ”imediată” a coridoarelor umanitare de evacuare din Mariupol ”cu asigurările necesare de încetare a focului, de la Azovstal şi alte zone ale oraşului până în alte regiuni ale Ucrainei”, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie asigurat accesul liber şi sigur pentru cei care furnizează asistenţă umanitară, în conformitate cu principiile fundamentale ale drepturilor omului şi cu dreptul internaţional umanitar”, a îndemnat el.

Borrell a lăudat ”eforturile Ucrainei de a găsi o soluţie diplomatică pentru evacuarea civililor”, dar a spus că Uniunea Europeană regretă ”că Rusia nu face eforturi reciproce”.

În comunicatul publicat vineri, şeful diplomaţiei europene a subliniat şi urgenţa situaţiei.

”De câteva săptămâni, lumea este martoră la un atac crud şi ilegal în Mariupol din partea Rusiei, care a condus la distrugerea pe scară largă a oraşului, inclusiv atrocităţi împotriva civililor, sub un pretext deformat de «eliberare» a oraşului”, a argumentat Borrell.

”Mii din locuitorii săi (n.r. Mariupol) au fost deportaţi în Rusia sau strămuţi forţat în zonele necontrolate de guvern ale Ucrainei”, a mai spus el.

Oficialul de rang înalt al UE a adăugat că peste 100.000 de civili rămân în Mariupol, iar aproximativ 1.000 s-au refugiat în combinatul siderurgic Azovstal şi sunt apăraţi de Forţele armate ucrainene.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.