Şeful departamentului de Chimie de la Universitatea Harvard, Charles Lieber, a fost pus sub acuzare de agenţii federali pentru că a minţit cu privire la un contract încheiat cu o universitate din China, informează NBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii federali îl acuză pe şeful departamentului de Chimie de la Universitatea Harvard că a minţit Departamentul Apărării SUA cu privire la un program chinez de recrutare.

Potrivit documentelor oficiale, Charles Lieber a primit un salariu de 50.000 de dolari pe lună, 158.000 de dolari pentru cheltuieli zilnice şi 1,74 de milioane de dolari pentru cercetare la Universitatea Tehnologică din Wuhan.

Agenţii federali susţin că Lieber a încălcat legea americană pentru că nu a declarat Departamentului Apărării banii pe care i-a primit şi pentru că a ascuns informaţii de anchetatorii guvernamentali.

În plus, se mai arată că Lieber i-a minţit pe anchetatorii de la Harvard mai ales cu privire la implicarea lui în programul China's Thousand Talents Plan, prin care se încearcă recrutarea de experţi de la universităţile din Vest pentru a lucra în China în vederea creşterii rezultatelor în ştiinţă şi tehnologie.

FBI a spus în plângerea depusă că programul „a recompensat indivizi pentru că au furat informaţii patentate şi au încălcat controalele de export”.

Procuratura susţine că Lieber nu a avut autorizaţia Harvard pentru a executa acest contract şi că s-a folosit de numele universităţii şi de logo-ul instituţiei fără consimţământul acesteia.

Lieber a făcut declaraţii false la National Institutes of Health privind implicarea lui în planul de recrutare şi afilierea lui la universitatea chineză. 

El se află în custodia FBI de marţi după-amiază.

Sub acuzare a fost pus şi un cetăţean chinez, care este acuzat că a lucrat cu armata chineză în timp ce, aparent, era student la Universitatea Boston.

Yanqing Ye, despre care se spune că este locotenent în armata chineză, a condus o cercetare pentru Universitatea Naţională de Tehnologie de Apărare din China în timp ce participa la cursurile Universităţii Boston, din octombrie 2017 până în aprilie 2019, au mai spus procurorii.

Ea a permis unui cercetător militar din China să îi acceseze reţeaua privată de la Boston University, pentru ca acesta să poată face cercetări online fără a fi detectat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.