Miniştrii europeni de Externe îi primesc luni la Bruxelles - separat - pe omologii lor israelian şi palestinian Israel Katz şi Riyad al-Maliki, pentru a-i asculta şi a încerca să-i convingă de necesitatea unei soluţii politice în Fâşia Gaza şi Cisiordania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei israeliene Israel Katz se întâlneşte cu miniştrii UE luni dimineaţa, iar apoi, luni după-amiaza, aceştia se întâlnesc cu ministrul Autorităţii Palestiniene Riyad al-Maliki.

Nicio întâlnire între cei doi miniştri israel şi palestinian nu este prevăzută.

De asemenea, nicio decizie nu este aşteptată cu ocazia acestor întâlniri.

Însă, europenii consideră că simpla prezenţă a celor doi în aceeaşi zi la Bruxelles este deja un ”simbol puternic”, potrivit unui diplomat.

Declaraţii ale şefului diplomaţiei europene Josep Borrell - care a acuzat vineri Israelul de ”finanţarea” mişcării islamiste palestiniene Hamas cu scopul de a slăbi Autoritatea Palestiniană a mişcării Fatah - ar putea fi sursa unor tensiuni.

”Credem că o soluţie cu două state trebuie să fie impusă din afară pentru a aduce pacea”, a subliniat Josep Borrell la Valladolid, în Spania.

Şefii diplomaţiilor UE se întâlnesc, la un dejun de lucru, cu omologii lor egiptean Sameh Shoukry, saudit Faysal bin Farhan şi iordanian Ayman Safadi, dar şi cu secretarul general al Ligii Aarabe Ahmed Aboul Gheit.

Toate aceste ţări şi organizaţii ar putea să joace un rol important - atât economic cât şi politic - după Războiul din Fâşia Gaza.

”Cred că nu trebuie să avem aşteptări prea mari” de la această zi de luni, subliniază un diplomat, care evocă un ”balet complex”.

”Ideea este de a avea o discuţie aprofundată cu toţi participanţii, să schimbăm puncte de vedere şi să încercăm să înţelegem unde se situează fiecare”, adaugă el.

Statele membre UE sunt îngrijorate de numărul mare al victimelor civile ale atacului fără precedent lansat de Hamas în sudul Israelului la 7 octomtbie şi au îndemnat în mai multe rânduri la armistiţii umanitare.

Însă, foarte împărţite, ele nu au reuşit să depăşească acest punct şi să se pună de acord asupra unui apel la un armistiţiu - căruia i se opun ţări ca Germania, subliniind că este dreptul Israelului să se apere.

MISIUNE UE LA MAREA ROŞIE

Europenii iau în calcul să impună sancţiuni unor extremişti israelieni din Cisiodania.

Peste 350 de palestinieni au fost ucişi de la 7 octombrie de către armata israeliană sau colonişti evrei, potrivit ministerului palestinian al Sănătăţii.

Însă nicio decizie nu este aşteptată luni cu privire la acest subiect, au anunţat diplomaţi.

Miniştrii europeni vor discuta şi despre implementarea în aplicare o misiune UE la Marea Roşie care să apere flota comercială de atacuri ale rebelilor huthi din Yemen.

Negocieri au avansat, potrivit mai multor diplomaţi, şi se poate ajunge la un acord asupra modalităţilor în carul unei viitoare reuniuni a miniştrilor de Externe ai UE, la 19 februarie.

Această misiune ar urma să mobilizeze trei nave de război europene, iar Italia, Franţa şi Belgia sunt pregătite să participe.

Mandatul misiunii ar urma să-i permită acesteia să doboare orice rachetă, proiectil sau dronă lansate de către rebelii huthi împotriva unor nave comerciale, însă misiunea urmează să nu fie autorizată să desfăşoare atacuri împotriva unor obiective terestre în Yemen, precizează aceşti diplomaţi.

Statele Unite şi Regatul Unit au efectuat mai multe atacuri împotriva rebelilor huthi, care anunţă că atactă nave cu legături cu interese israeliene, în semn de solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.