Premierul ales al Irlandei de Nord, Michelle O'Neill, a anunţat miercuri că intenţionează să asiste la încoronarea regelui Charles al III-lea, în pofida faptului că partidul său, Sinn Fein, se opune în mod tradiţional monarhiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am acceptat invitaţia de a asista la încoronarea regelui Charles al III-lea”, a anunţat într-un comunicat şefa Sinn Fein în Irlanda de Nord.

”Eu sunt o republicană irlandeză. Dar recunosc totodată că sunt mulţi oameni pe insula noastră pentru care încoronarea este un eveniment extrem de important”, afirmă Michelle O'Neill.

”Mă angajez să fiu un premier al tuturor”, a subliniat ea,.

După victoria istorică a Sinn Fein în alegerile locale de anul trecut, Michelle O'Neill a devenit premierul Irlandei de Nord, însă ea nu şi-a putiut prelua funcţia din cauza blocării instituţiilor de către unioniştii din cadrul DUP.

Sinn Fein, care vrea o reunificare a Insulei Irlandei, este fosta aripă poliotică a IRA, care a purtat lupte împotriva britanicilor, în Irlanda de Nord, timp de zeci de ani, până la Acordul de Pace din Vinerea Mare, în 1998.

IRA este vinovată de atentatul cu bombă în care a fost ucis, în 1979, unul dintre mentorii lui Charles - Lordul Louis Mountbatten, vărul lui Elizabeth a II-a.

Membrii Sinn Fein aleşi în Parlamentul britanic care refuză să jure credinţă regelui nu pot să facă parte din Camera Comunelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.