Secretarul Justiţiei statului american Georgia (sud) a cerut o anchetă federală cu privire la modul în care a fost gestionat omorul unui tânăr de culoare care făcea jogging, care a provocat o emoţie putermică în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis la 23 februarie în timp ce făcea jogging într-un cartier rezidenţial din Brunswick, un oraş din Georgia, în sudul Statelor Unite.

Poliţia din Georgia a anunţat joi arestarea şi inculparea a doi bărbaţi albi, suspectaţi că l-au ucis prin împuşcare, în pofida faptului că nu era înarmat.

Au trecut 74 de zile de la crimă la arestare, care a avut loc la două zile după difuzarea unei înregistrări video a crimei, o situaţie care ridică întrebări.

”Am cerut în mod oficial Departamentului Justiţiei să efectueze o anchetă cu privire la tratarea acesteui caz”, a scris duminică pe Twitter secretarul Justiţiei din Georgia Chris Carr, care a postat în tweetul său un link către un comunicat oficial adresat Departamentului Justiţiei Statelor Unite de la Washington.

Chris Carr dă asigurări în comunicatul său că serviciile sale ”sunt în favoarea unei examinări complete şi transparente a felului în care cazul Ahmaud Arbery a fost tratat de la început”.

”Familia, comunitatea şi statul Georgia merită răspunsuri”, afirmă el.

Difuzarea marţi a unei înregistrări video a crimei, devenită virală pe Internet, a relansat ancheta.

În această înregistrare video de 28 de secunde realizată cu un telefon mobil, Ahmaud Arbery apare alegând într-un cartier rezidenţial din Brunswick.

În timp ce ocoleşte o camionetă albă, în a cărei remorcă stă un bărbat în picioare, el este oprit de un al doilea bărbat care-l prinde.

Se aud trei focuri de armă.

Secvenţa a provocat o undă de şoc şi mobilizarea mai multor personalităţi - între care starul bachetului LeBron James şi actriţa Zoe Kravitz.

Aceste imagini sunt ”foarte periculoase”, a apreciat şeful statului american Donald Trump vineri, într-un interviu acordat Fox News.

”Este o situaţie foarte tulburătoare”, a adăugat el.

Poliţia i-a arestat pe cei doi bărbaţi - Travis McMichael, în vârstă de 34 de ani, şi tatăl său, Gregory McMichael, în vârstă de 64 de ani, care locuiesc în Brunswick.

Potrivit raportului întocmit de poliţie în februarie, Gregory McMichael le-a spus poliţiştilor că el credea că Arbery era un suspect într-o serie de spargeri în regiune.

McMichael a declarat că a luat un pistol de tip Magnum .357, iar fiul său o puşcă de vânătoare.

După ce l-au prins pe Arbery, iar Travis McMichael a ieşit din camion cu puşca de vânătoare, Arbery a început ”să-l atace violent”, a declarat tatăl, potrivit raportului poliţiei.

Tatăl a declarat că l-a văzut pe fiul său trăgând în Arbery, iar tânărul de culoare a căzut la pământ.

”Ţi se frânge sufletul să vezi asta întâmplîndu-se în 2020, linşajul unui afroamerican”, a declarat duminică pentru CNN primarul din Atlanta, Keisha Lance Bottoms 

Într-un mesaj publicitar publicat în ediţia de duminică a Atlanta Journal-Constitution, rapperul Jay-Z şi cântăreaţa Alicia Keys îi îndeamnă pe guvernatorul pe secretarul Justiţiei din Georgia ”să garanteze un proces echitabil”.

”Dacă luaţi măsurile necesare, veţi trimite un mesaj persoanelor care vor să aducă Georgia într-o epocă în care afroamericanii erau ucişi doar pentru că se duceau să voteze. Ura şi frica vor pierde”, subliniază cei doi artişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.