Secretarul general al ONU Antonio Guterres a deplâns, într-o vizită într-o tabără de persoane refugiate în Irak, lipsa resurselor în vederea ajutorării sutelor de mii de locuitori din Mosul afectaţi de bătălia împotriva jihadiştilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu avem resursele necesare pentru a susţine aceste persoane şi nici solidaritatea internaţională de care avem nevoie”, a declarat Guterres în tabăra Hassan Sham, la aproximativ 30 de kilometri est de Mosul.

Al doilea cel mai important oraş din Irak este de cinci luni teatrul unei bătălii feroce între forţe guvernamentale şi jihadişti din gruparea Statul Islamic, care au preluat controlul asupra localităţii în 2014.

Aceste confruntări armate au condus la deplasarea a peste 200.000 de persoane de la începutul, la jumătatea lui februarie, a operaţiunii de recucerire a vestului oraşului, provocând îngrijorarea organizaţiilor umanitare.

”Din nefericire, programul nostru aici este finanţat doar în proporţie de 8% (din total). Asta arată cât de limitate ne sunt resursele”, a insistat şeful ONU.

”Aceste persoane au suferit enorm şi continuă să sufere. Avem nevoie de mai multă solidaritate din partea comunităţii internaţionale”, a pledat el.

Potrivit lui Guterres, resursele actuale nu le permit locuitorilor Mosulului să trăiască în condiţii decente şi nici să se gândească la eforturile de reconstrucţie necesare după recucerirea oraşului de la jihadişti.

Aceste eforturi se anunţă totuşi cruciale în vederea regăsirii stabilităţii Irakului.

În cadrul primei sale vizite în Irak în calitate de secretar general al ONU, Guterres s-a întâlnit joi cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu premierul Haider al-Abadi.

La Bagdad, şeful ONU a catalogat protejarea civililor o ”prioritate absolută”, în contextul în care 600.000 de persoane rămân blocate de confruntări în Mosulul de Vest potrivit ONU.

Două treimi dintre aceste persoane trăiesc în vechiul oraş, un labirint de străzi dens populate pe  care forţele irakiene încearcă să-l recucerească.

”PROTEST”

La o lună şi jumătate după lansarea operaţiunii în Mosulul de Vest, civilii au plătit un tribut greu în bătălie - peste 300 dintre ei au fost ucişi, potrivit ONU.

În ultimele zile, mai multe voci, inclusiv Papa Francisc, au cerut eforturi mai mari în vederea protejării locuitorilor.

Concomitent, numărul jihadiştilor din oraş a scăzut în mod considerabil, de la 2.000 la mai puţin de 1.000, potrivit unui purtător de cuvânt militar al coaliţiei internaţionale sub comandament american, care susţine forţele irakiene.

Însă jihadiştii continuă să reziste, ceea ce obligă trupele guvernamentale să-şi dubleze eforturile în privinţa vigilenţei faţă de atacuri sinucigaşe, lunetişti ascunşi şi capcane explozive.

Asta cu atât mai mult cât gruparea extremistă sunnită caută să provoace în mod deliberat erori ale coaliţiei internaţionale.

”Statul Islamic se ascunde între civili în clădiri”, încercând să scape supravegherii coaliţiei, ”şi încearcă să determine coaliţia să atace” pentru ca să beneficieze de pe urma ”protestului opiniei” publice şi atmosferei de ”teroare”, a declarat colonelul american Joe Scrocca.

Coaliţia anchetează atacuri aeriene care ”probabil au jucat un rol” în moartea a numeroşi civili în Mosulul de Vest pe 17 martie.

Justiţia belgiană a deschis, de altfel, o anchetă preliminară asupra acestor souă ”potenţiale incidente” legate de aviaţia belgiană - membră a coaliţiei - care s-au soldat cu victime civile în Mosulul de Vest. Potrivit unui deputat, este vorba despre atacuri efectuate pe 17 martie de avioane belgiene de tip F-16.

Locutiroii din Mosul care au reuşit să fugă au găsit refugiu în tabere instalate în zone vecine deşertice ale oraşului, iar alţii s-au dus la rude, închiriază locuinţe sau trăiesc în adăpsturi improvizate.

Între aceste persoane deplasate, numeroşi copii încearcă să uite războiul, în pofida vacarmului luptelor.

”Aveam o casă mare, însă Daech (acronimul arab al Statului Islamic) ne-a bombardat şi a  ars. Daech ne-a distrus”, a povestit Nora, în vârstă de zece ani, care s-a refugiat în tabăra de la Hassan Sham.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.