Secretarul general al ONU Antonio Guterres a catalogat luni drept ”inimaginabile” mărturii despre atrocităţile pe care le-a auzit în tabere rohingya, în cursul unei vizite în sudul Bangladeshului, o ţară care a primit un milion din aceşti refugiaţi musulmani apatrizi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La Cox's Bazar, (în) Bangladesh, am auzit mărturii inimaginabile despre măceluri şi violuri de la refugiaţi rohingya care au fugit recent în Bangladesh. Ei vor dreptate şi să întoarcă acasă în condiţii sigure”, a declarat secretarul general al ONU pe contul său de Twitter.

Însoţit de preşedintele Băncii Mondiale (BM) Jim Yong Kim, M. Guterres a prezentat această deplasare ca pe o ”misiune de solidaritate cu refugiaţii rohingya şi comunităţile care îi susţin”.

”Compasiunea şi generozitatea poporului din Bangladesh arată ceea ce este mai bun în umanitate şi au salvat mii de vieţi”, a apreciat el într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare înainte să sosească  în regiunea Cox's Bazar, la frontiera cu Myanmar.

Din august în decembrie 2017, peste 700.000 de musulmani rohingya au figit din calea unei ofensive a armatei birmane, considerată de ONU o ”epurare etnică”. Ei s-au refugiat în Bangladesh, unde trăiesc de atunci în imense tabere improvizate, într-o mizerie neagră.

Această maree umană s-a alăturat altor aproximativ 300.000 de rohingya care se aflau deja în sudul ţării, una dintre cele mai sărace de pe planetă, în urma unor valuri de violenţă precedente.

Myanmarul şi Bangladeshul au convenit în noiembrie asupra unui cadru care permite, teoretic, întoarcerea grosului refugiaţilor, însă procesul este blocat şi se află într-un punct mort.

Majoritatea acestor apatrizi primiţi în  Bangladesh refuză, în prezent, să se întoarcă în Myanmar, o ţară majoritar budistă, unde sunt consideraţi străini.

Ei cer garanţii de securitate în vederea întoarcerii şi totodată ca Naypyidaw să le recunoască naţionalitatea birmană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.