Secretarul de Stat american Mike Pompeo a efectuat o vizită neanunţată la Bagdad, capitala Irakului, marţi şi s-a întâlnit cu premierul irakian şi alţi oficiali importanţi pentru a discuta despre siguranţa americanilor în Irak şi a explica îngrijorările SUA privind securitatea în urma activităţilor iraniene, notează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am vorbit cu ei despre cât de important este ca Irakul să se asigure că poate proteja americanii din ţara lor”, a declarat Pompeo după întâlnirea sa cu premierul irakian Adel Abdul Mahdi.

Vizita lui Pompeo a avut loc la doar două zile după ce consilierul pe securitate naţională John Bolton a declarat că Statele Unite vor trimite portavionul Abraham Lincoln în Orientul Mijlociu din cauza „unor ameninţări credibile ale forţelor regimului iranian”.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Abdul Mahdi a declarat că Statele Unite sunt un partener strategic important pentru Irak însă a subliniat că Bagdadul caută în continuare o relaţie echilibrată cu toţi „prietenii şi vecinii, inclusiv Iranul”.

Pompeo a afirmat că scopul acestei întâlniri a fost să îi pună la curent cu privire la „pericolele din ce în ce mai mari” pentru ca ei să poată proteja forţele americane.

Pompeo a precizat că şi-a exprimat susţinerea faţă de suveranitatea Irakului: „Nu dorim ca nimeni să se amestece în ţara lor, cu siguranţă nu prin atacarea altei ţări în interiorul Irakului”.

Întrebat înainte de întâlnire dacă guvernul de la Bagdad este în pericol din cauza Iranului, Pompeo a afirmat: „Nu, nu, în general aceasta a fost poziţia noastră de când a fost publicată strategia privind securitatea naţională la începutul administraţiei Trump”.

Răspunzând la o întrebare cu privire la portavionul trimis în Orientul Mijlociu, Pompeo a precizat: „Mesajul pe care l-am transmis iranienilor, sper, ne pune într-o poziţie în care putem preveni iar iranienii se vor gândi de două ori înainte să atace interesele americane”. Pompeo a notat şi că serviciile secrete americane au fost „foarte specifice” privind „atacuri care sunt iminente”.

El a declarat că Statele Unite au făcut apel la Irak să grăbească procesul de a aduce sub controlul guvernului miliţiile independente influenţate de Iran, adăugând că acestea fac din Irak „o naţiune mai instabilă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.