Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei Oleksii Danilov a respins criticile aduse Kievului de secretarul britanic al apărării, Ben Wallace - care a afirmat că, în loc să se plângă, Ucraina ar putea să fie mai recunoscătoare Occidentului - sugerând că atitudinea lui Wallace a fost generată de emoţia excesivă, relatează The Guardian..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Nu aş acorda prea multă atenţie la ceea ce a spus”, a declarat Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, pentru The Guardian, joi, la Kiev. „Oricine poate spune ceva când este emoţionat şi apoi regretă... ştiu sigur că aceasta nu este poziţia lui reală”, a afirmat el.

Wallace a criticat miercuri Ucraina pentru că i-a tratat pe aliaţii occidentali „ca pe Amazon”, a furnizat liste cu armele pe care le cerea şi pentru că nu a fost suficient de recunoscător pentru ajutorul militar occidental. „Fie că ne place sau nu, oamenii vor să vadă un pic de recunoştinţă”, a spus Wallace.

Remarcile au provocat surpriză şi confuzie la Kiev, deoarece păreau să contravină majorităţii declaraţiilor guvernului britanic privind sprijinul neechivoc pentru Ucraina.

Critica pare să fi fost un răspuns la reacţia preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelenskii din cauza eşecului NATO de a conveni asupra unui calendar concret pentru a invita Ucraina să se alăture alianţei înainte de summitul din această săptămână de la Vilnius.

Prim-ministrul Rishi Sunak s-a distanţat rapid de declaraţiile lui Wallace, iar Zelenskiy, vorbind miercuri la Vilnius, a spus: „Nu ştiu ce vrea să spună, cum altfel ar trebui să fim recunoscători. (...) Poate dimineaţa ar trebui să ne trezim şi să-i mulţumim personal ministrului”.

Joi, Danilov a dorit să depăşească acest moment prezentând cuvintele lui Wallace mai degrabă ca o izbucnire neinspirată, decât ca un indiciu al oboselii care se resimte printre aliaţii Ucrainei. El a insistat că Ucraina a fost întotdeauna recunoscătoare pentru sprijinul occidental. „Ne-am dori mai mult, dar suntem recunoscători pentru ceea ce avem deja”, a spus el.

Vorbind din biroul său dintr-un complex fortificat de clădiri guvernamentale, cu un ecran mare pe un perete care arată hărţi detaliate ale loviturilor cu rachete ruseşti asupra Ucrainei în ultimele luni, Danilov şi-a propus să evidenţieze sprijinul britanic pentru Ucraina, contrastând cu alte ţări. .

„Dacă toată lumea ne-ar fi ajutat la fel de mult cum ne ajută Marea Britanie, am fi avut o situaţie total diferită acum”, a spus el.

„În special datorită Marii Britanii, am putut rezista chiar în prima perioadă a războiului, precum şi Statelor Unite. Prima persoană cu care a vorbit preşedintele nostru la începutul războiului a fost Boris [Johnson]”, a continuat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.