Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a declarat într-un interviu pentru CNBC că nu crede că emisiile de dioxid de carbon rezultate din activitatea umană reprezintă principalul factor al schimbării climatice, o poziţie împărtăşită şi de arministratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (Environment Protection Agency, EPA), care a pus sub semnul întrebării concluziile la care au ajuns oameni de ştiinţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă emisiile de dioxid de carbon sunt principalul responsabil pentru schimbarea climatică, Perry a răspuns: „Nu, probabil principala pârghie de control o reprezintă apa oceanelor şi acest mediu în care trăim”.

„Adevărul este că nu ar trebui să fie o dezbatere despre ’se schimbă clima, are omul un efect asupra acestui lucru?’. Da, avem. Întrebarea este cât de mult şi ce schimbări politice trebuie să facem în această privinţă?”, a adăugat el.

„Această idee că ştiinţa este absolut definitivă şi, dacă nu crezi că este definitivă, atunci eşti doar un alt om de Neanderthal, acest lucru este atât de nepotrivit, din punctu meu de vedere”, a insistat Perry.

Din punctul său de vedere, „este în regulă” ca cineva să fie sceptic în privinţa schimbărilor climatice, sugerând că scepticismul arată o „persoană înţeleaptă, implicată intelectual”.

În martie, administratorul EPA, Scott Pruitt, a declarat că nu crede „că dioxidul de carbon este principalul contribuitor la încălzirea globală”.

Aceste declaraţii au contrazis poziţia oficială promovată până recent de EPA. Astfel, pe site-ul EPA scria, în timpul administraţiei Obama: „Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de seră care contribuie la schimbarea climatică recentă”. Agenţia a şters, însă, textul.

Opiniile lui Perry şi Pruitt sunt în contradicţie şi cu concluzia NASA şi Administraţiei Naţionale a Oceanelor şi Atmosferei.

Preşedintele Donald Trump a anunţat luna aceasta că retrage Statele Unite din Acordul pentru Climă de la Paris. De atunci, majoritatea reprezentanţilor săi au refuzat să spună dacă el crede sau nu în schimbarea climatică..

De asemenea, administraţia Trump a propus reducerea fondurilor Departamentului pentru Energie. Astfel, Departamentul pentru Energie va închide Biroul pentru Climă şi Tehnologie Internaţională, care lucrează cu alte ţări pentru dezvoltarea de energie verde, a scris săptămâna trecută New York Times.

De asemenea, administraţia Trump a anulat o promisiune de a dubla cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiei energiei, la 6,4 miliarde de dolari, până în 2021. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.