Secretarul american al apărării Lloyd Austin a avut marţi prima sa apariţie publică de la spitalizarea sa secretă, dar a fost o intervenţie online, de acasă, cu ocazia unei reuniuni cu omologii săi din ţările aliate pe tema nevoilor militare ale Ucrainei, relatează Reuters şi CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lloyd Austin, în vârstă de 70 de ani, a fost internat la Centrul medical militar naţional Walter Reed din Maryland la 22 decembrie pentru a trata un cancer de prostată. El s-a întors la spital la 1 ianuarie din cauza unor complicaţii, inclusiv o infecţie a tractului urinar. Spitalizarea sa a fost dezvăluită abia patru zile mai târziu, iar Pentagonul nu a precizat motivul pentru care Austin a rămas în spital până la 9 ianuarie.

Faptul că Austin nu i-a spus preşedintelui Joe Biden că a fost spitalizat a atras critici din partea Congresului şi a luat prin surprindere Casa Albă.

Marţi, Lloyd Austin a apărut într-o transmisiunea în direct, timp de câteva minute, în timp ce a făcut remarcile de deschidere a unei reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, aşa-numitul format Ramstein. Austin era aşezat în faţa unui perete alb cu ceea ce părea a fi o tastatură a unui sistem de securitate în stânga sa şi un logo al Departamentului Apărării în dreapta, cu steaguri mici ale SUA şi Ucrainei deasupra unei imprimante de lângă el.

Deşi a existat o uşoară pauză în transmisiunea în direct, Austin nu a abordat problema sănătăţii sale, deşi subiectul figura în comentariile sale pregătite pentru introducere.

Nu era aşteptat ca după reuniune el să ia parte şi la o conferinţă de presă comună cu generalul american cu rangul cel mai înalt, aşa cum se întâmpla de obicei după astfel de întâlniri.

În timpul intervenţiei sale video, Austin şi-a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi a mulţumit aliaţilor străini pentru asistenţa lor în materie de securitate.

Întâlnirea a avut loc în contextul în care Congresul SUA continuă să dezbată un pachet suplimentar de ajutor pentru securitatea naţională, care ar include fonduri pentru Ucraina. În comentariile sale de marţi, Austin a cerut mai mult ajutor pentru Ucraina şi a declarat că nu există "nicio dovadă credibilă de utilizare abuzivă sau de deturnare ilicită a echipamentelor americane" furnizate Ucrainei.

"Dacă ne pierdem curajul, dacă tresărim, dacă nu reuşim să descurajăm alţi potenţiali agresori, nu vom face decât să invităm la şi mai multă vărsare de sânge şi la mai mult haos. Aşadar, o Ucraină suverană şi sigură este esenţială pentru securitatea globală", a declarat Austin. "Şi nu trebuie să ezităm în sprijinul nostru pentru Ucraina", a punctat el.

Austin lucrează de la distanţă, de acasă, de când a fost externat din spital, la 15 ianuarie, unde a petrecut două săptămâni. O declaraţie a Pentagonului de la începutul acestei luni spunea că el va avea "acces deplin" la capacităţile de comunicaţii securizate în timp ce lucrează de la distanţă.

Medicii săi au declarat că se aşteaptă ca el "să se recupereze complet" şi că prognosticul cancerului său este "excelent".

Faptul că Austin nu a informat Casa Albă, Congresul şi mass-media despre spitalizarea sa timp de mai multe zile a dus la o serie de anchete şi investigaţii. Congresmenii au cerut răspunsuri cu privire la procesul de notificare, iar şefa de cabinet a lui Austin - care a fost identificată ca fiind punctul de eşec în notificarea altor oficiali, deoarece era şi ea bolnavă - a anunţat o revizuire internă a procedurilor de notificare. Inspectorul general al Pentagonului a anunţat că va efectua propria analiză la ceea ce s-a întâmplat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.