Partidul conservator al Angelei Merkel abordează cu încredere duminică un nou scrutin regional test, în nordul Germaniei, cu cinci luni înainte de legislative, în condiţiile în care ameninţarea social-democrată, sun conducerea lui Martin Schulz, pare să scadă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locuitorii landului Schleswig-Holstein, aflată în nordul ţării, pe malul mărilor Nordului şi Baltică, sunt chemaţi la urne pentru a desemna membri Parlamentului regional.

Această regiune, a cărei economie se bazează pe agricultură, are 2,3 milioane de locuitori, adică mai puţin de 3% din populaţia totală germană. Însă rezultatul va fi urmărit îndeaproape, pentru că este vorba de penultimul scrutin dinainte de alegerile legislative din 24 martie, la care cancelarul Angela Merkel candidează pentru al patrulea mandat.

Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 8 (9 ora României) şi se vor închide la ora locală 18 (19 ora României), iar primele estimări vor fi publicate imediat după aceea.

Landul este controlat, din 2012, de rivalii direcţi ai partidului CDU, al Angelei Merkel – social-democraţii din SPD.

Însă, potrivit celui mai recent sondaj publicat de postul de televiziune ZDF, ei nu sunt creditaţi decât cu 29% din intenţiile de vot, faţă de 32% CDU. În concluzie, social-democraţii ar putea pierde conducerea Guvernului regional, cu atât mai mult cu cât sondajele arată că celalelte formaţiuni care vor intra în Parlament vor permite o marjă mică de manevră pentru formarea unei coaliţii.

Ar fi prima oară de la sosirea sa la conducerea Guvernului, în 2005, când CDU va reuşi să recâştige unul dintre numeroasele landuri pierdute în această perioadă, ceea ce ar reprezenta o lovitură dură pentru SPD.  

După  Schleswig-Holstein social-democraţii şi CDU vor avea în faţă un ultim test regional important. Pe 14 mai vor avea loc alegeri regionale în fieful lor Renania de Nord-Westphalia, landul cu cea mai mare populaţie din ţară, pe care SPD îl controlează aproape fără întrerupere din anii ’50.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.