Guvernul scoţian a publicat un nou proeict de lege în vederea scoaterii de sub incidenţă penală a blasfemiei, după mai bine de 175 de ani de la ultimele proceduri judiciare cu acest cap de acuzare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Edinburghul consideră că menţinearea acestei infracţiuni în legea împotriva urii şi discriminării ”nu mai reflectă tipul de societate în care tăim”.

Ministrul scoţian al Justiţiei Humza Yousaf a anunţat vineri că legea urmează să fie modernizată şi să vizeze discriminările pe bază de vârstă, handicap, origine, religie şi orientare sexuală.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Prin crearea acestei legi, Parlamentul va transmite un mesaj puternic”, potrivit căruia acest tip de fapte ”nu vor fi tolerate”, a subliniat el.

Proiectul de lege prezentat vineri a fost salutat de Humanists UK, o aociaţie care militează împotriva blasfemiei din 2015.

”Umaniştii au îndemnat guvernele să abroge legi ca aceasta în semn de solidaritate cu victimele legilor opresive privind blasfemia din întreaga lume”, a declarat directorul general al asociaţiei, Andrew Copson.

În cazul adoptăriilegii, Scoţia va urma exemplul multor ţări - între care Danemarca, Canada, Grecia şi Irlanda - în scoaterea de sub incidenţa penală a blasfemiei.

Ultimul caz de blasfemie din Scoţia l-a vizat pe editorul Thomas Paterson, care a ”exhibat pancarte de natură profană” în vitrina sa, în 1842.

Anglia şi Ţara Galilor şi-au abrogat legislaţia împotriva blasfemiei în 2008.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.