Cu o zi înaintea lansării Brexitului, deputaţii scoţieni au autorizat-o marţi, prin vot, pe Nicola Sturgeon, premierul lor, să ceară Londrei să organizeze un nou referendum pe tema independenţei Scoţiei, un scrutin susceptibil să dinamiteze Regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul regional, dominat de susţintorii independenţei din cadrul Partidului Naţional Scoţian (SNP), s-a pronunţat cu 69 de voturi la 59 în favoarea acestei noi consultări, după cea care eşuat în 2014.

Moţiunea adoptată prevede ca această consultare să aibă loc în toamna lui 2018 sau primăvara lui 2019. Nicola Sturgeon urmează, acum, să obţină acordul premierului britanic Theresa May şi al Parlamentului de la Westminster să organizeze acest al doilea scrutin.

Votul, care ar fi urmat să aibă loc miercurea trecută, dar care a fost amânat din cauza atentatului de la Parlamentul din Westminster de la Londra, a avut loc cu o zi înaintea declanşării Brexitului, sporind dramatismul acestor două evenimente istorice.

Cvasiconcomitenţa celor două întâlniri este logică, atât de puternic este legată dorinţa scoţienilor de a o rupe cu restul Regatului Unit de ruptura pe cale să fie oficializată între Marea Britanie şi Uniunea Europeană (UE).

Fără Brexit, aprobat de 52% dintre britanici dar respins de 62% dintre scoţieni, premierul scoţian Nicola Sturgeon nu ar fi cerut atât de devreme organizarea unui nou referendum, la doar trei ani după cel în care separatiştii au fost învinşi - cu 45 la 55% din voturi - în 2014.

”Circumstanţele s-au schimbat odată cu Brexitul”, insistă conducătoarea SNP, care vrea ca Scoţia să continuă să facă parte cel puţin din piaţa unică europeană.

Ea speră să organizeze o nouă consultare la sfârşitul lui 2018 sau începutul lui 2019, înaintea finalizării negocierilor cu privire la Brexit dintre UE şi Regatul Unit.

”INACCEPTABIL”

Theresa May a anunţat deja că ea consideră că ”nu este momentul potrivit” pentru un referendum în Scoţia şi are, în mod teoretic, puterea de a bloca iniţiativa.

Însă, să se opună votului Parlamentului scoţian ar fi complicat de asumat pe plan politic. Revendicând ”un mandat democratic incontestabil”, Sturgeon repetă că un asemenea lucru va fi ”total inacceptabil”.

Fără să încerce să blocheze procesul, Theresa May ar putea să caute să controleze calendarul şi să amâne la maximum data unui nou referendum, până după ieşirea efectivă a Regatului Unit din UE. Nicola Sturgeon a anunţat deja că va fi ”deschisă discuţiei” asupra acestui punct.

”IMPOSIBIL DE OPRIT”

Theresa May, care are de gestionat totodată o criză politică în Irlanda de Nord, este hotărâtă să facă totul pentru a salva unitatea Regatului Unit, supus la o dură încercare după referendumul cu privire la UE din 23 iunie 2016.

”În momentul în care Regatul Unit se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană (...), forţa şi stabilitatea uniunii noastre vor fi mai importante decât niciodată”, a subliniat ea luni, în cursul unei scurte vizite în Scoţia.

Unită, Marea Britanie este ”o forţă imposibil de oprit”, a insistat ea.

Dacă va reuşi să obţină organizarea unui nou referendum, Sturgeon mai are să-i convingă pe scoţieni. Potrivit unui sondaj publicat în urmă cu o săptămână, doar 44% dintre ei se pronunţă în prezent în favoarea independenţei.

În ceea ce priveşte negociera divorţului între Regatul Unit şi UE, negociatorul şef al UE Michel Barnier a avertiza săptămâna trecută că Marea Britanie trebuie să-şi încheie socotelile înainte de a părăsi Uniunea.

Potrivit unui oficial european de rang înalt, Comisia Europeană (CE) a evaluat factura britanicilor undeva între 55 şi 60 de miliarde de euro.

Însă ministrul britanic pentru Brexit David Davis a răspuns, luni, la BBC, că nu crede că va vedea o asemenea sumă schimbându-se printr-o pasă, sugerând că vor avea loc negocieri îndelungi şi dificle.

Potrivit diplomatului britanic Simon Fraser, complexitatea acestui divorţ fără precedent înseamnă că va fi absolut imposibil să se soluţioneze totul în termenul prevăzut de doi ani după activarea articolului 50.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.