Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat sâmbătă dimineaţă că vor avea loc noi discuţii între negociatorii europeni, reprezentanţii canadieni şi executivul regional valon cu privire la acordul de liber schimb CETA dintre UE şi Canada. Schulz s-a întâlnit cu ministrul canadian al Comerţului, Chrystia Freeland, începând cu ora locală 7.30 (8.30 ora României) şi urmează să poarte discuţii de la ora locală 9.00 (10.00 ora României) cu premierul Valoniei, Paul Magnette, informează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu putem să ne oprim în ultima etapă”, a precizat preşedintele PE pe Twitter. De asemenea, acesta a susţinut că are de gând să reînvie negocierile pentru CETA.

Martin Schulz a declarat că reprezentanţii canadieni s-au arătat dispuşi să ofere europenilor mai mult timp, pentru a-şi rezolva problemele interne.

Chrystia Freeland a acceptat chiar să-şi amâne cu câteva zile întoarcearea în Canada.

Ultimele eforturi pentru a salva acordul de liber schimbat CETA dintre UE şi Canada au eşuat aparent vineri, după ce executivul valon s-a declarat nemulţumit de compromisurile pe care le-a obţinut. De asemenea, ministra canadiană a părăsit negocierile furioasă şi a susţinut că este imposibilă depăşirea opoziţiei din Valonia.

Acordul Economic şi Comercial UE-Canada ar trebui să fie semnat la summitul transatlantic de săptămâna viitoare, însă doar dacă regiunea valonă acceptă termenii CETA.

Deşi toate cele 28 de state europene şi-au arătat sprijinul pentru Acordul Economic şi Comercial UE-Canada (CETA), executivul belgian a anunţat că nu îşi poate da consimţământul în lipsa susţinerii din partea celor cinci subunităţi federale şi a provinciei Valonia, care s-a poziţionat în opoziţie clară faţă de CETA.

Anterior, premierul valon a descris drept insuficiente rezultatele lungilor negocieri dintre UE şi Canada privind CETA. Paul Magnette a precizat că în ciuda progreselor înregistrate, există încă mari dificultăţi în ceea ce priveşte arbitrajul în disputele comerciale dintre executivele europene şi multinaţionalele canadiene.

Comisia Europeană a prezentat o serie de concesii prin mai multe modificări operate la nivelul unei declaraţii europene anexate tratatului transatlantic, tocmai pentru a linişti temerile executivului valon cu privire la agricultură şi modul de rezolvare a disputelor comerciale cu societăţile canadiene. Însă, valonii au decis în final că aceste concesii nu sunt mulţumitoare pentru a semna acordul CETA.

Eşecul negocierilor cu Valonia privind Acordul Economic şi Comercial UE-Canada, vine la doar câteva ore după ce reprezentanţii europeni şi canadieni au depăşit impasul provocat de respingerea acordului de către România şi Bulgaria. Cele două state est-europene au ameninţat că nu vor accepta acest acord comercial transatlantic, până ce executivul canadian nu dă asigurări scrise cu privire la liberalizarea regimului de vize pentru ceţăţenii români şi bulgari.

În acest sens, eşecul negocierilor ameninţă ridicarea vizelor pentru românii şi bulgarii care călătoresc începând cu 1 decembrie 2017 în Canada.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.