Ministrul Finanţelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, a declarat luni dimineaţă că liderii italieni ar trebui să continue reformele economice lansate în ultimii doi ani de guvernare de către premierul Matteo Renzi, care a anunţat că va demisiona de la conducerea executivului după eşecul masiv înregistrat în referendumul constituţional, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Italia trebuie să continue într-o manieră consistentă pe calea economică şi politică spre care s-a îndreptat în ultimii trei ani premierul Renzi. Italienii cu putere de decizie ştiu asta”, a declarat Schaeuble, care participă în această dimineaţă la întâlnirea miniştrilor de Finanţe de la Bruxelles.

De asemenea, demnitarul german a precizat că situaţia trebuie să fie privită cu mai mult calm.

”Cred că ar trebui să vedem cu un anumit calm situaţia din Italia. Acesta este modul în care funcţionează procesul democratic şi constituţional în statele membre. Italienii au decis, iar noi trebuie să respectăm asta”, a susţinut ministrul german de Finanţe.

Schaeuble a precizat că nu este necesară o discuţie despre vreo criză din zona euro.

Autorităţile electorale au anunţat că alegătorii italieni au respins în proporţie de 59,11% reformele constituţionale propuse de actuala guvernare prin referendum, după centralizarea tuturor voturilor exprimate pe teritoriul naţional şi în diasporă.

Între timp, tabăra ”DA” a înregistrat un eşec masiv, după ce a reuşit să obţină doar 40,89% din sufragii.

Premierul Matteo Renzi a anunţat, duminică noapte, că va demisiona până luni după-amiază de la conducerea executivului, după ce şi-a petrecut ultimii doi ani din viaţă ocupând cea mai puternică poziţie politică din Italia.

El îşi respectă promisiunea formulată înainte de referendum, atunci când a declarat că va demisiona dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin vot de către alegătorii italieni.

Acest referendum a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.

Presa italiană îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.