Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a fost arestat marţi în faţa Înaltei Curţi din capitala Islamabad de zeci de membri ai unei forţe paramilitare care, veniţi cu vehicule blindate de transport, l-au săltat după ce a intrat în incinta tribunalului şi apoi l-au scos de acolo băgându-l într-o dubă. Încercări anterioare de a-l aresta pe fostul star al crichetului devenit politician - care în anii 70 de bucura de faima unui playboy - eşuaseră din cauza protestelor populaţiei, relatează BBC şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imagini ale arestării sale, difuzate de partidul lui Khan, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), arată zeci de membri ai personalului de securitate echipaţi pentru intervenţii în caz de risc, care îl iau pe Khan şi îl bagă într-o dubă. 

Fawad Chaudhry, consilierul lui Khan, a declarat într-un mesaj video că sediul tribunalului a fost "atacat" de forţele de securitate, care l-au arestat pe Khan. Este o nouă evoluţie dramatică în cazul său, ce ameninţă să dea naştere unor noi tulburări în această ţară înarmată nuclear.

Televiziunea Geo TV a relatat că Imran Khan, fost jucător de cricket foarte cunoscut care a renunţat la statutul de celebritate mondială pentru a deveni politician, a fost arestat în legătură cu un caz de corupţie. Ar fi însă doar un nou caz de corupţie, pentru că fostul premier are peste 100 de dosare înregistrate împotriva sa de când a fost înlăturat de la putere, în urma unui vot parlamentar, în aprilie anul trecut.

Marţi, Imran Khan venise la tribunal pentru a se prezenta în faţa instanţei tot pentru acuzaţii de corupţie, despre care spune că sunt motivate politic.

El a fost premier timp de patru ani din mandatul său de cinci şi de când a fost înlăturat din funcţie, devenit principala figură a opoziţiei, a făcut campanie pentru a cere alegeri anticipate. 

Alegerile generale ar trebui să aibă loc mai târziu în acest an.

În noiembrie anul trecut, el a supravieţuit unui atentat asupra convoiului său în timp ce organiza un marş de protest.

Luni, armata îl avertizase să nu facă "acuzaţii nefondate" după ce Khan a acuzat un ofiţer superior că a complotat pentru a-l ucide.

În majoritatea cazurilor de corupţie în care este incriminat, Khan riscă să i se interzică dreptul să ocupe funcţii publice dacă va fi condamnat.

Partidul lui Khan a promis anterior că va intensifica protestele dacă va fi arestat, ceea ce, potrivit analiştilor, s-ar adăuga la dificultăţile unui guvern deja afectat de o criză economică care a lăsat ţara în pragul intrării în incapacitate de plată.

DE CE NU A PUTUT FI ARESTAT IMRAN KHAN PÂNĂ ACUM

Încercările anterioare de a-l aresta pe Khan de la locuinţa sa din Lahore s-au soldat cu ciocniri puternice între susţinătorii săi şi forţele de ordine.

Luptele politice interne sunt frecvente în Pakistan, unde niciun prim-ministru nu a îndeplinit încă un mandat complet şi unde armata a condus timp de aproape jumătate din timp în istoria de aproape trei sferturi de veac a ţării.

Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan, în vârstă de 70 de ani, este un erou al crichetului pakistanez devenit politician.

Khan a fost înlăturat de la funcţia de premier în aprilie anul trecut, pe fondul frustrării publice faţă de inflaţia ridicată, deficitele în creştere şi corupţia endemică pe care promisese să le elimine. Totuşi, după ce a fost arestat, şi-a atras un sprijin popular masiv mizând pe un discurs naţionalist. Khan a evitat luni de zile să fie arestat într-o serie de dosare înregistrate împotriva sa, care includ acuzaţii de instigare a mulţimilor la violenţă, după ce au avut loc proteste masive în timpul încercărilor anterioare de arestare a sa.

În 2018, legenda crichetului, care a condus Pakistanul la singura sa victorie la Cupa Mondială din 1992, a mobilizat ţara în spatele viziunii sale de a avea o naţiune prosperă, fără corupţie, respectată în străinătate. Dar faima şi carisma naţionalistului înflăcărat nu au fost suficiente. Criticat cândva pentru că se afla sub controlul puternicului establishment militar pakistanez, Khan a fost înlăturat în urma înrăutăţirii relaţiilor dintre el şi şeful armatei de atunci, generalul Qamar Javed Bajwa.

Armata, care are un rol important în Pakistan, după ce a condus ţara timp de aproape jumătate din istoria sa şi a obţinut controlul asupra unora dintre cele mai mari instituţii economice ale sale, a declarat că rămâne neutră faţă de politică.

CINE ESTE IMRAN KHAN

Născut în 1952, fiu al unui inginer civil, Khan a crescut împreună cu patru surori într-o familie urbană paştună înstărită din Lahore, al doilea oraş ca mărime din Pakistan. După o educaţie privilegiată, a urmat cursurile Universităţii din Oxford, unde a absolvit cu o diplomă în filosofie, politică şi economie. Pe măsură ce cariera sa de jucător de crichet a înflorit, şi-a dezvoltat o reputaţie de playboy la Londra, la sfârşitul anilor 1970.

Foto: Twitter

În 1995, s-a căsătorit cu Jemima Goldsmith, fiica magnatului în afaceri James Goldsmith. Cuplul, care a avut împreună doi fii, a divorţat în 2004. O a doua căsătorie cu jurnalista de televiziune Reham Nayyar Khan s-a încheiat, de asemenea, prin divorţ. Cea de-a treia căsătorie cu Bushra Bibi, un lider spiritual pe care Khan a ajuns să o cunoască în timpul vizitelor sale la un sanctuar din secolul al XIII-lea din Pakistan, a reflectat interesul său tot mai profund pentru sufism - o formă de practică islamică ce pune accent pe apropierea spirituală de Dumnezeu.

Odată ajuns la putere, Khan s-a angajat în planul său de a construi un stat-asistenţă, după modelul unui sistem ideal care, în opinia sa, datează din lumea islamică de aproximativ 14 secole. Însă campania sa anticorupţie a fost aspru criticată, fiind considerată doar un instrument de marginalizare a oponenţilor politici, mulţi dintre aceştia fiind încarceraţi sub acuzaţii de corupţie. De asemenea, generalii pakistanezi au rămas puternici, iar ofiţerii militari, pensionaţi sau în activitate, au fost puşi la conducerea a peste zece instituţii civile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.