Un scandal ia amploare în Germania, după ce un reprezentant al regimului afgan al talibanilor a susţinut o conferinţă într-o moschee, la Koln, iar Guvernul lui Olaf Scholz cere luni ”explicaţii” conducătorilor cultului musulman, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un reprezentant al Ministerului Sănătăţii al talibanilor, Abdul Bari Omar, a susţinut joi seara o conferinţă într-o moschee, în cartierul Chorweiler, la Koln, care face parte din Asociaţia turcă musulmană Ditib, cea mai importantă din Germania.

În cursul acestui eveniment, organizat de către o asociaţie afgană din oraş, el este acuzat de faptul că a ”difuzat propagandă” şi a ”cerut donaţii pentru regimul islamic”, scrie tabloidul Bild.

Somat să se explice, Guvernul Scholz a negat că orice ”cunoştinţă” prealabilă a acestei vizite, pe care a condamnat-o.

”Conferinţa unui reprezentant al talibanilor la Koln este total inacceptabilă şi trebuie să fie condamnată puternic. Nimeni nu trebuie să ofere o tribună radicalilor islamici”, a apreciat ministrul german de Interne Nancy Faeser.

Nancy Faeser a cerut luni Ditib să prezinte ”explicaţii” cu privire la felul ”cum este posibil ca aceste lăcaşuri să fie folosite” în acest mod.

Conducători ai moscheei au dat asigurări că nu ştiau despre vizita reprezentantului taliban şi că asociaţia afgană care a închiriat lăcaşul ”nu face parte din Ditib”.

”Un eveniment religios (...) a avut loc în lăcaşul nostru. Contrar acordului contractual, acesta s-a transformat într-un eveniment politic şi a fost invitat un vorbitor care ne era necunoscut”, declară ei, respingând ”orice apropiere - inclusiv spirituală - cu talibanii”.

VIZĂ SCHENGEN

Se pune totodată problema cum a putut Abdul Bari Omar să intre în Germania, în contextul în care Berlinul nu recunoaşte regimul taliban şi nu mai are o ambsadă în Afganistan de va revenirea talibanilor la putere în vara lui 2021.

”Faptul că un funcţionar taliban poate veni să susţină o conferinţă în Germania şi să-şi difuzeze ideologia inumană” este ”încă o dovadă de slăbiciune a Guvernului”, denunţă un reprezentant al Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori, în opoziţie) Alexander Throm.

”Noi am verificat dacă s-a emis o viză germană. Nu s-a emis”, i-a replicat luni un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Funcţionarul taliban a călătorit cu o viză Schengen pe care i-a acordat-o un ”stat vecin”, a anunţat el.

Mai multe publicaţii scriu că Abdul Bari Omar a venit prin Olanda, unde a participat la o conferinţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS. la începutul lui noiembrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.