Partidul Social-Democrat austriac (SPÖ) a provocat un val de consternare luni, după ce a anunţat - la două zile după alegerea noului său lider, că a comis de fapt o eroare şi a inversat rezultatele obţinute de către cei doi candidaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza unei erori tehnice a unui angajat în tabelul Excel, rezultatul a fost inversat”, a anunţat într-o conferinţă de presă preşedinta Comisiei Electorale a SPÖ Michaela Grubesa, în mod vizibil stânjenită.

Astfel, Hans Peter Doskozil, în vârstă de 52 de ani, reprezentantul aripii de centru a formaţiunii - care se află în opoziţie - a fost învins.

Candidatul înfrânt şi-a sărbătorit victoria întregul weekend, convins că a obţinut 53% din voturile celor aproximativ 600 de delegaţi prezenţi la Congres.

El declara luni tabloidului Krone Zeitung că se vede la Cancelarie.

El a luat act de această răsturnare de situaţie şi şi-a anunţat retragerea din viaţa politică.

”Nu este o zi plăcută”, a comentat el cu un eufemism.

Un candidat recent ieşit din umbră, Andreas Babler, în vârstă de 50 de ani, se trezeşte astfel - împotriva tuturor aşteptărilor - şef al partidului.

În stare de şoc, din cauza acestei lovituri de teatru, fericitul ales a preferat să ceară o nouă numărare a voturilor.

Această confuzie, anunţată la 48 de ore după vot a provocat un val de glume pe reţele de socializare şi indignare.

O conducătoare locală a partidului a declarat că-i este ”ruşine” de acest ”amatorism incredibil”.

Un comentator de la televiziunea publică ORF a declarat că n-a mai ”văzut niciodată aşa ceva în 30 de ani de meserie” şi apreciază că ”asta se va lipi” de SPÖ.

Această gafă - descoperită din întâmplare - are loc după ani de certuri interne în partid, îndepărtat de la putere în 2017, după ce a dat mulţi cancelari Austriei.

În aceste condiţii, el se află în urma extremei drepte, care a pornit bine să obşină o victorie în alegerile legislative prevăzute în toamna lui 2024.

Andreas Babler şi-a cerut ”scuze pentru imaginea transmisă de către o parte a aparatului în rândul activiştilor” şi a promis ”să-şi pună formaţiunea pe şinele succesului”.

El este primarul orăşelului Traiskirchen (est), cunoscut prin faptul că are cel mai mare centru de înregistrare de solicitanţi de azil din Austria, o ţară reticentă faţă de refugiaţi.

El a fost criticat dur în timpul campaniei electorale din cauza unei înregistrări video din 2020 care a reapărut.

El califică în această înregistrare video Uniunea Europeană (UE) drept ”cea mai agresvică alianţă militară de politică externă care a existat vreodată”.

Austria nu este la primul său scandal electoral.

În 2016, nereguli la numărarea voturilor în alegerile prezidenţiale a determinat Curtea Constituţională să invalideze rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin, iar austriecii, exasperaţi, au fost nevoiţi să se prezinte din nou la urne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.