Analiştii politici susţin că actualul preşedinte interimar şi premier are cele mai multe şanse să câştige cu un avans considerabil primele alegeri prezidenţiale din Uzbekistan, după moartea lui Islam Karimov. Şavkat Mirzioiev (59 de ani) a promis alegătorilor uzbeci că va duce mai departe moştenirea lăsată în urmă de Karimov, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Karimov a condus Uzbekistanul - un exportator important de bumbac şi totodată o ţară cu zăcăminte bogate de aur şi gaze naturale - cu o mână de fier începând din 1989, mai întâi ca lider comunist, iar apoi ca preşedinte, după implozia URSS în 1991.

Acesta a decedat la vârsta de 78 de ani, în urma unui atac vascular cerebral. Însă, executivul uzbek a întârziat timp de mai multe ore să confirme moartea preşedintelui, chiar dacă liderii lumii au început să trimită mesaje de condoleanţe.

Analiştii l-au considerat din primul moment favorit pe Şavkat Mirzioiev pentru preluarea poziţiei lui Karimov, iar o întâlnire dintre premierul uzbek şi preşedintele rus a confirmat recunoaşterea de care se bucură acesta.

Marea încercare pentru următorul preşedinte uzbec va fi să stabilească acelaşi nivel de autoritate promovat de Islam Karimov. 

Mirzioiev conduce încă din 2003 executivul din Uzbekistan. Acesta a devenit favorit pentru a-i urma lui Islam Karimov, după ce preşedintele Senatului a decis să se retragă din alegerile prezidenţiale de la Taşkent.

Urnele s-au închis la ora locală 20.00 (17.00 ora României), după ce peste 87,8% din cei peste 20 de milioane de cetăţeni uzbeci cu drept de vot şi-au exprimat susţinerea pentru unul dintre candidaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.