Şase persoane ucise şi cel puţin 14 rănite într-un atac rus cu rachete care a lovit un centru poştal din oraşul ucrainean Harkov, devastat de război, din nord-estul Ucrainei, au declarat oficiali ucraineni citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Rachetele ruseşti au lovit centrul Nova Poşta - un obiect civil obişnuit”, a declarat preşedintele Volodimyr Zelenksi în aplicaţia de mesagerie Telegram.

El a postat un videoclip care arată clădirea cu ferestrele explodate şi materiale de construcţie împrăştiate, cu camioane roşii cu Nova Poşta scrisă în ucraineană.

Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii mai extinse Harkov, în care oraşul Harkov este centrul administrativ, a declarat că câţiva dintre răniţi se aflau în stare gravă la spital.

Cei ucişi şi răniţi erau angajaţi ai centrului poştal, a declarat Sinehubov pe Telegram.

Poliţia a spus că lucrătorii nu au avut timp să alerge la adăpost, deoarece sirena a sunat cu o secundă înainte de impact.

Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Rusiei. Ambele părţi neagă că au vizat civili în războiul pe care Rusia l-a lansat împotriva vecinului său, în februarie 2022.

Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, a fost devastat în primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei.

REZISTENŢĂ ÎN AVDIIVKA

Mai la sud, în est, Ucraina a încercat să oprească o nouă ofensivă a forţelor ruse, de a câştiga mai mult teritoriu, pe fondul contraofensivei lente şi istovitoare a Kievului, din ultimele luni de zile.

Încercarea Moscovei de a captura oraşul Avdiivka a întâmpinat o rezistenţă acerbă sâmbătă, a spus armata ucraineană, apărarea fiind susţinută de fortificaţii ridicate cu aproape un deceniu în urmă.

”Inamicul devine din ce în ce mai activ, dar suferă pierderi grele”, a declarat generalul Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor Ucrainei din sud, pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării, în raportul său de seară, nu a menţionat Avdiivka, dar a raportat lovituri în zonele din afara Bahmut, un oraş capturat de forţele Moscovei în mai, după luni de lupte.

Ambele oraşe sunt în estul regiunii Doneţk.

Avdiivka, un cuvânt de ordine în Ucraina pentru rezistenţă, a rezistat luni de zile atacurilor inamice. Înregistrările video arată clădiri în ruine şi străzi abia distinse.

Oraşul a fost capturat pentru scurt timp în 2014 de separatiştii susţinuţi de ruşi, care au ocupat zone mari din estul Ucrainei, dar a fost recîştigat de forţele ucrainene, care au construit fortificaţii solide.

”Avem fortificaţii din beton... în afara oraşului. (Forţele ruse) au nevoie de artilerie grea şi rachete antitanc pentru a distruge fiecare fortăreaţă”, a declarat analistul militar Pavel Norozhni pentru televiziunea naţională”.

Institutul pentru Studierea Războiului, un institut de cercetări american, a declarat că trupele ruse au ”avansat marginal” lângă Avdiivka.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.