Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat miercuri un atac asupra Radioteleviziunii afgane (RTA) soldat cu şase morţi, în centrul oraşului Jalalabad, capitala provinciei instabile Nangarhar, o bază în spatele frontului a numeroşi insurgenţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat publicat în arabă de agenţia sa de propagandă Amaq, Statul Islamic afirmă că a ”ucis aproape treizeci de apostaţi membri ai forţelor de securitate şi presei într-o operaiune de infiltrare la Jalalabad”.

Guvernatorul provincial Gulab Mangar nu are nicio îndoială că ”Daech (acronimul arab al Statului Islamic) este vinovat de acest atac, pentru că le-am spart rândurile în operaţiunile noastre recente la Nangarhar. Ei vor să arate prin acest atac că o duc în continuare bine acolo”, a declarat el în afaţa presei.

Asaltul, care a durat peste patru ore, înainte ca ultimul dintre cei patru atacatori să fie ucis, s-a soldat de asemenea cu 17 răniţi.

Patru civili se află între morţi şi doi membri ai forţelor de securitate, potrivit guvernatorului acestei provincii din estul ţării.

”Au fost patru atacatori. Unul s-a detonat la intrarea în RTA, omorând un paznic. Ceilalţi trei au intrat în clădire, unde i-au urmărit forţele noastre. Luptele au durat patru ore. Forţele de securitate au fost atente să nu provoace şi mai multe pagube”, a declarat guvernatorul.

După două ore de la declanşarea atacului, purtătorul său de cuvânt Attaullah Khogyani, contactat de AFP, a declarat că se auzeau în continuare tiruri din direcţia RTA, al cărui sediu local se află în apropiere de cartierul general al poliţiei şi biroul guvernatorului provincial.

”Imediat ce am auzit tiruri, am fugit, însă colegii mei sunt blocaţi în continuare în interior”, declara atunci un fotograf RTA sub protecţia anonimatului.

Organizaţii de presă şi jurnalişti, în special afgani, au plătit un tribut greu în ultimii ani, în conflict - 13 dintre ei au fost ucişi în 2016, potrivit Comitetului de protecţie (AJSF).

STATUL ISLAMIC ŞI TALIBANI

În provincia Nangarhar, situată la frontiera cu Pakistanul, se află numeroşi combatanţi insurgenţi talibani, care şi-au lansat la sfârşitul lui aprilie ofensiva de primăvară, dar şi baze ale grupării Statul islamic, care a transformat această zonă în fieful său în Afganistan.

Mai multe operaţiuni vizând să disloce Statul Islamic au avur loc în ultimele săptămâni, la care au participat trupe afgane cot la cot cu forţe americane - care au pierdut trei oameni în aceste confruntări armate.

Pentagonul a promis să izgonească până la sfârşitul anului Statul Islamic din Afganistan, unde a apărut la începutul lui 2015 şi a revendicat, începând din iulie 2016, atentate sângeroase până în centrul capitalei Kabul.

Armata americană a lansat, la începutul lui aprilie, cea mai puternică bombă convenţională a sa în districtul Achin, în sudul Nangarhar, vizând o reţea de grote şi tuneluri utilizată de Statul Islamic.

Această megabombă a ucis 96 de combatanţi, potrivit unor surse oficiale.

Însă această operaţiune a fost crticiată de numeroşi observatori, care consideră că talibanii - ci nu Statul Islamic - constituie principala ameninţare la adresa stabilităţii şi păcii în Afganistan.

Talibanii controlează sau îşi dispută cu forţele guvernamentale, de-acum, aproape jumătate din teritoriu, obligând Casa Albă şi NATO să ia în calcul o consolidare a forşelor occidentale în ţară.

În prezent, în Afganistan se află 13.200 de militari occidentali, dintre care 8.400 sunt americani.

Potrivit coordonatorului naţional al informaţiilor americane Dan Coats, ”situaţia politică şi în domeniul securităţii a Afganistanului se va deteriora aproape sigur până în 2018”.

”Talibanii probabil că vor continua să înregistreze victorii, mai ales în zonele rurale”, a declarat el recent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.