Şaptesprezece persoane au fost încarcerate după atentatul de duminică de la Istanbul, atribuit de către autorităţi combatanţilor kurzi din PKK şi aliaţilor lor din Siria, scrie vineri presa turcă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atentatul nu a fost revendicat până vineri.

Între aceste 17 persoane se află o femeie, acuzată de faptul că a depus bomba pe o bancă, pe bulevardul Istiklal, în centrul Istanbului.

Şase persoane au fost ucise, iar alte 81 rănite în explozia care a avut loc duminică după-amiaza, pe această arteră pietonală foarte aglomerată.

Cei 17 suspecţi - dintre care unii sunt acuzaţi de comiterea atentatului în mod direct - au fost încarcerate la Închisoarea Marmara - cunoscută până de curând sub numele de  - la periferia Istanbulului.

În total, 51 de persoane au fost arestate la începutul săptămânii.

Principala suspectă - Alham Albashir -, arestată în noaptea de duminică spre luni într-un apartament de la periferia Istanbului, prezentată ca având cetăţenia siriană, ar fi intrat în mod clandestin în Turcia, din nord-estul Siriei, potrivit autorităţilor.

Tânăra, în vârstă de 23 de ani, şi-a recunoscut faptele în timpul reţinerii preventive.

Potrivit agenţiei oficiale turce de presă Anadolu, care citează un raport al poliţiei, ea a declarat că a intrat prima oară în contact cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în 2017, prin intermediul fostului său iubit, şi că ar fi păstrat legătura cu această organizaţie după ce s-a despărţit de acesta.

PKK şi Unităţile Protecţiei Poporului (YPG), o miliţie kurdă activă în Siria şi acuzată de Turcia de faptuul că este afiliată PKK, au negat orice implicare în atentatul de la Istanbul.

YPG au fost susţinute de mai multe ţări occidentale, inclusiv de Statele Unite şi Franţa, şi s-au aflat în prima linie a luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic SI) în Siria.

Cele două organizaţii sunt clasate ”teroriste” de către Ankara, iar PKK este clasată organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Euroepană (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.