Poliţia belgiană a arestat şapte persoane suspectate de susţinerea Statului Islamic şi de plănuirea unui atac terorist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape toţi suspecţii sunt de etnie cecenă, iar trei dintre ei posedă cetăţenie belgiană, au precizat procurorii belgieni într-un comunicat.

Poliţia a efectuat percheziţii la nouă adrese din mai multe oraşe din vestul Belgiei, în cadrul unei operaţiuni conduse de un judecător de instrucţie specializat în cazuri de terorism. Judecătorul va decide "într-o etapă ulterioară" dacă există suficiente probe pentru a-i acuza pe suspecţi, se arată în comunicat. "Posibilele acuzaţii sunt tentativă de asasinat terorist, participare la activităţile unui grup terorist şi pregătirea unui atac terorist", precizează procurorii.

Ţinta exactă a atacului planificat nu a fost încă stabilită, au menţionat procurorii, însă toţi cei şapte sunt suspectaţi de pregătirea unui atac terorist în Belgia.

Toţi fac parte dintr-un grup de susţinători fermi ai Stat Islamic, potrivit procurorilor.

Eric Van Duyse, purtător de cuvânt al biroului procurorilor federali, a declarat că "se pare că aceştia intenţionau să vizeze o instituţie situată în Belgia" şi au fost "în căutare activă de arme".

Raidurile poliţiei au avut loc în oraşul Gent şi în oraşele mai mici Roeselare, Menen, Ostende şi Wevelgem.

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat atentatele sinucigaşe cu bombă comise în Belgia la 22 martie 2016, care au vizat aeroportul din Bruxelles şi staţia de metrou Maelbeek, provocând moartea a 32 de persoane şi rănirea a sute de oameni. Aceste atentate cu bombă au avut loc la câteva luni după atacurile din noiembrie 2015 de la Paris, care au fost planificate de aceeaşi celulă a Stat Islamic şi au ucis 130 de persoane.

Cecenia, republică din regiunea Caucazului de Nord a Federaţiei Ruse, are o populaţie predominant musulmană. Este condusă de liderul pro-Kremlin Ramzan Kadîrov, care îl susţine pe Vladimir Putin şi războiul din Ucraina şi care şi-a trimis miliţiile acolo pentru a lupta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.