Spaniolii votează duminică în alegeri legislative anticipate tensionate, în care şeful Guvernului socialist în exerciţiu, Pedro Sanchez, favorit în sondaje, avertizează cu privire la o resurgenţă a extremei drepte, la peste 40 de ani de la moartea dictatorului Francisco Franco, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul socialist în exerciţiu Pedro Sanchez este creditat cu o victorie - însă fără o majoritate absolută -, ceea ce va obliga toate partidele să încerce să formeze coaliţii, într-un Parlament mai fragmentat ca niciodată şi polarizat de încercarea de secesiune a Cataloniei în 2017.

Secţiile de votare urmează să se închidă la ora locală 20.00 (21.00., ora României), iar rezultate să fie anunţate duminică noaptea.

Partidul ultranaţionalist Vox este surpriza anunţată a acestui al treilea scrutin legstaliv în trei ani şi jumătate. Marginal în urmă cu abia şase luni, el a creat un adevărat cutremur politic, obţinând 11% din sufragii în alegeri, în regiunea de sud Andaluzia.

Vox ar putea să intre în forţă în Camera Deputaţilor, cu peste 10% din voturi şi aproximativ 30 din cele 350 de mandate, potrivit unor sondaje, într-o ţară în care extrema dreaptă era absentă din peisajul politic după moartea lui Franco, în 1975.

Potrivit unor anchete de opinie, scorurile Partidului Popular (PP, dreapta), Ciudadanos (liberali) şi Vox (extremă dreapta) nu le permit, însă, să constituie o majoritate, ca cea care le-a permis să-i îndepărteze pe socialişti de la putere în fieful lor, în Andaluzia, la începutul anului.

Însă Sanchez, care a ajuns la putere în iunie, în urma unui moţiuni de cenzură a conservatorului conservator Mariano Rajoy de la PP, a avertizat în ultimele zile cu privire la ”riscul real” al unei subestimări în sondaje a acestui partid care a făcut campanie masiv pe reţele de socializare.

La Madrid, Carlos Gonzalez, un pensionar în construcţii, a declarat că a votat cu socialiştii, o ”opţiune moderată” în opinia sa, Vox ”se duce în urmă, către trecut. Nu acesta este viitorul, viitorul este o Europă unită”, adaugă el.

Însă la Hospitalet de Llobregat, în apropiere de Barcelona, în Catalonia, Teresa Diaz, o pensionară în vrstă de 63 de ani care a votat cu liberalii de la Ciudadanos, speră ”ca dreapta să câştige pentru a face un pic de ordine aici”.

Teatrul în 2017 al celei mai grave crize cu care s-a confruntat Spania de 40 de ani, Catalonia continuă să se afle în centrul jocului politic.

Dreapta şi extrema dreaptă - care au prosperat mai ales promovând un discurs dur în această regiune bogată în nord-estul ţării - au purtat campanii foarte agresive faţă de Sanchez, acuzat că este un ”trădător” din cauză că a ajuns la putere cu ajutorul voturilor separatiştilor catalani.

NEGOCIERI INTENSE

Într-un peisaj politic tot mai fragmentat, în Spania au loc negocieri intense în vederea formării unui Guvern.

Pedro Sanchez ar urma să obţină doar 120-130 de mandate, potrivit unor sondaje, departe de majoritatea absolută de 176 de mandate.

El va fi nevoit, astfel, să facă alianţe cu Podemos (stânga radicală), aflat în dificultate, şi partide regionale, inclusiv cu separatiştii catalani. Însă socialistul ar prefera să evite să aibă din nou nevoie de aceştia din urmă, care l-au obligat să convoace aceste alegeri anticipate după ce au refuzat să voteze în favoarea bugetului său.

Liderul PP, Pablo Casado, a anunţat că este pregătit să firmeze un guvern cu Ciudadanos şi Vox, în cazul în care cele trei formaţiuni ating majoritatea.

”Spania votează duminică împărţită şi într-o mare incertitudine”, titra duminică El Pais, cel mai mare ziar din ţară, apropiat socialiştilor.

Ziarul ABC, de dreapta, scrie într-un editorial că ”spaniolii trebuie să aleagă între un candidat pregătit să pactizeze cu separatiştii şi cei care vor să apere unitatea naţiunii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.