Şaisprezece susţinători ai fostului preşedinte american Donald Trump au fost inculpaţi în Michigan - cu privire la falsificare de documente -, în cadrul dosarului ”marilor electori”, care viza răsturnarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Capetele de acuzare anunţate în acest stat din nordul Statelor Unite sunt primele formulate împotriva unor participanţi la acest plan care avea ca scop - în mod ilegal - să-l proclame pe Donald Trunp învingător în şapte state americane.

În cazul în care acest plan ar fi avut succes, miliardarul ar fi rămas la Casa Albă, în detrimentul lui Joe Biden.

Eşecul acestui plan este condiderat drept unul dintre evenimentele care a declanşat luarea cu asalt a Capitoliului, la Washington, la 6 ianuarie 2021 - ziua certificării victoriei în alegeri a lui Joe Biden.

Procurorul general Michiganului, Dana Nessel, a anunţat că, cu aproximativ trei săptămâni înainte de 6 ianuarie 2021, cei 16 acuzaţi s-au reunit ”în secret” în subsolul partidului Republican din Michigan.

Ei au semnat atunci documente în care certificau că sunt mari electori ai Michiganului, acuză ea.

Aceste false certificate au fost trimise apoi Senatului ameican, cu scopul ca voturile lor să fie numărate în locul celor ale adevăraţilor mari electori ai Michiganului şi să-l proclame astfel pe Donald Trump învingător în acest stat.

În Statele Unite, preşedintele este ales prin sufragiu universal direct, iar fiecare stat îşi atribuie marii electori - al căror număr depinde de populaţia statului - candidatului care se află pe primul loc pe plan local.

”Acest plan de a anula voinţa alegătorilor şi de a submina democraţia era fraudulos şi fără fundament legal”, acuză procurorul general al Michiganului.

Cei 16 acuzaţi sunt vizaţi de mai multe capete de acuzare - asociere de răufăcători, fal şi uz de fals.

Ei riscă până la 14 ani de închisoare.

TRUMP, VIZAT ÎN ANCHETA FEDERALĂ A LUĂRII CU ASALT S CAPITOLIULUI

Marţi, Donald Trump a anunţat că a primit o scrisoare de la procuratură prin care este informat că este vizat în mod personal în ancheta federală cu privire la luarea cu asalt a Capitoliului.

Procurorul special Jack Smith anchetează cu privire la planul falşilor mari electori în cadrul anchetei sale mai largi cu privire la Donald Trump şi la rolul pe care l-a jucat în preajma evenimentelor de la 6 ianuarie 2021.

Doi avocaţi apropiaţi lui Donald Trump - Rudy Giuliani şi John Eastman - sunt acuzaţi de faptul că au condus planul falţilor mari electori şi sunt, astfel, vizaţi în ancheta procurorului special Smith.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.