Premierul olandez Mark Rutte a avertizat luni că există o posibilitate reală ca politicianul naţionalist şi anti-islam Geert Wilders să câştige alegerile parlamentare de miercuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Există un risc real ca pe 16 martie să ne trezim în această ţară şi Geert Wilders să conducă cel mai mare partid, ceea ce va trimite un semnal restului lumii”, le-a spus el jurnaliştilor, la Rotterdam.

În aceste condiţii, el a îndemnat alegătorii olandezi să pună capăt „populismului greşit” la urne.

Olandezii deschid miercuri seria alegerilor de mare risc din anul 2017, ce ar putea redesena peisajul politic european.

Alegătorii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege cei 150 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, o cursă ce se anunţă extrem de strânsă.

La sfârşitul anului 2016, Partidul Libertăţii (PVV), al lui Geert Wilders, era favorit în sondaje, cu 21% din intenţiile de vot, în faţa Partidului Liberal-Democrat (VVD) al actualului premier, Mark Rutte (17%) şi al Partidului Laburist (PvdA), partener în coaliţia de la putere (8%).

Situaţia s-a schimbat, însă, în ultima perioadă. VVD a recuperat diferenţa şi a depăşit, la distanţă mică, PVV. Mai exact, potrivit unei medii a sondajelor publicată cu două săptămâni înainte de alegeri, PVV era creditat cu 15,7% din sufragii, iar VVD cu 16,3%.

Însă, chiar şi dacă nu va obţine primul loc în alegeri, partidul lui Wilders va înregistra, probabil, cel mai bun rezultat de la crearea sa, în 2006. Acest lucru va consolida şansele aliaţilor săi ideologici din Franţa (Marine Le Pen) şi Germania (Alternativa pentru Germania, AfD), unde vor avea loc alegeri anul acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.