Rusia a semnat un acord cu regiunea georgiană separatistă Abhazia pentru a construi o bază navală permanentă pe coasta Mării Negre, a anunţat ziarul rus Izvestia, ceea ce a provocat proteste din partea Georgiei, care a declarat că această iniţiativă reprezintă o "încălcare gravă" a suveranităţii sale, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La o zi după ce s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, Aslan Bjania, autointitulat preşedinte al Abhaziei - regiunea separatistă georgiană susţinută de Rusia -, a declarat joi că a fost semnat un acord pentru o bază navală permanentă în regiunea Oceamcira.

"În viitorul apropiat va exista o bază permanentă a marinei ruse în districtul Oceamcira", a declarat Bjania pentru Izvestia. "Toate acestea au ca scop creşterea nivelului de capacitate de apărare atât a Rusiei, cât şi a Abhaziei, iar acest tip de interacţiune va continua", a mai spus el. "Există, de asemenea, lucruri despre care nu pot vorbi", a adăugat liderul separatist.

Ministerul georgian de Externe şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "includerea regiunii indivizibile Abhazia din Georgia în procesele de integrare iniţiate de Rusia". Astfel de acţiuni "reprezintă o încălcare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei", a declarat acesta.

Întrebat despre aceste informaţii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că aceste solicitări ale jurnaliştilor trebuie adresate Ministerului rus al Apărării.

La întâlnirea de miercuri cu Bjania, Putin nu a făcut niciun comentariu cu privire la o bază navală. Dar Bjania a spus că doreşte să participe la "procesele de integrare iniţiate de partea rusă".

Vestea că Rusia şi-ar face o bază la Oceamcira, unde Uniunea Sovietică a avut o bază navală, ar putea indica faptul că Rusia caută alternative la Sevastopol, extinzându-şi în acelaşi timp prezenţa militară în josul coastei Mării Negre, spre Turcia.

Flota rusă a Mării Negre, cu baza la Sevastopol, în peninsula Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina în 2014, a fost vizată în mod repetat de forţele Kievului de la invazia rusă din 2022 în Ucraina.

The Wall Street Journal a relatat miercuri că Rusia şi-ar fi retras cea mai mare parte a Flotei sale din Marea Neagră de la baza sa principală din Crimeea anexată, din cauza atacurilor ucrainene. Întrebat şi despre aceste informaţii, de asemenea Kremlinul le-a indicat jurnaliştilor să se adreseze Ministerului Apărării.

Rusia a recunoscut Abhazia şi o altă regiune separatistă, Osetia de Sud, ca state independente în 2008, după ce trupele ruseşti au respins o tentativă georgiană de recucerire a Osetiei de Sud într-un război de cinci zile care s-a încheiat la 12 august 2008.

Occidentul a acuzat Rusia de anexarea efectivă a Abhaziei şi Osetiei de Sud, iar când în 2009 au apărut discuţii despre o bază rusă în Oceamcira, NATO şi-a exprimat îngrijorarea.

Trei dintre statele de pe litoralul Mării Negre sunt membre NATO - Turcia, Bulgaria şi România.

Cea mai mare parte a lumii recunoaşte Abhazia ca fiind parte a Georgiei. În afară de Rusia, doar Venezuela, Nicaragua, Nauru şi Siria au recunoscut Abhazia ca fiind independentă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.