Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a acuzat că guvernarea de la Chişinău este pro-românească şi pro-fascistă şi a catalogat interdicţia de tranzit a spaţiului aerian al României drept o ”crimă comisă de către Chişinău şi Bucureşti”, într-un interviu acordat pentru postul de televiziune rus ROSSIA-1 şi citat de către Deschide.md

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Analiza mea spune că România şi guvernarea moldovenească, pro-românească şi pro-fascistă, cu multă impertinenţă au hotărât să fie în trend cu politica americană, care presupune rusofobie, idotism, sancţiuni şi declaraţii sălbatice”, a declarat Rogozin, atunci când a comentat interdicţia impusă de autorităţile române aeronavei comerciale în care zbura pe ruta Moscova-Chişinău.

De asemenea, acesta şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la proasta evoluţie a relaţiilor bilaterale moldo-ruse, care ar putea conduce la reizbucnirea conflictului din Transnistria.

”Acolo se află contigentul nostru militar, care păzeşte depozitul fostei armate a 14-a sovietice. În al doilea rând, acolo se află pacificatorii noştru: aproximativ 450 de oameni. Iar Moldova creează în permanenţă dificultăţi în legătură cu rotaţia militarilor în Transnistria”, a declarat demnitarul de la Moscova.

Rogozin îşi menţine în continuare funcţia de reprezentant special al Rusiei pentru Transnistria, deşi are interdicţie de a zbura peste spaţiul aerian al României şi autorităţile moldovene l-au declarat săptămâna trecută persona non-grata în Republica Moldova, în ciuda protestelor virulente venite din partea preşedintelui pro-rus de la Chişinău, Igor Dodon.

De asemenea, vicepremierul rus a argumentat că interdicţia impusă aeronavei sale de a survola spaţiul aerian românesc reprezintă o crimă, tocmai pentru că ar fi aterizat cu combustibilul la limită pe aeroportul din Minsk, de unde a luat un zbor Aeroflot spre Moscova.

”Desigur că vom răspunde, important e să înţelegem cum anume să reacţionăm şi, totodatp, să înţelegem ce se petrece la Chişinău”, a declarat Rogozin.

Vicepremierul Rusiei a sugerat că deciziile luate la Chişinău şi Bucureşti sunt influenţate de către Washington.

”O să vorbim cu cei care trag de aceste aţe”, a precizat Dimitri Rogozin.

Guvernanţii moldoveni l-au declarat săptămâna trecută persona non-grata pe vicepremierul Rogozin, având în vedere o serie de declaraţii neprietenoase ale vicepremierului rus la adresa moldovenilor şi a Republicii Moldova.

Rogozin nu va mai putea să viziteze şi nici măcar să tranziteze spaţiul aerian moldovean, deşi este co-preşedinte al comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între Rusia şi Republica Moldova, ocupând inclusiv funcţia de reprezentant special pentru Transnistria.

Dodon a condamnat decizia luată de guvernanţii săi, susţinând că este vorba de un act de stupiditate politică din partea Chişinăului.

”A îl declara pe prim-vicepremierul rus persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică. Şi e un mare deserviciu pentru moldoveni şi pentru Moldova”, a scris preşedintele Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.