Rusia va ajuta la organizarea evacuării locuitorilor regiunii Herson din sudul Ucrainei, în urma unei solicitări formulate, joi, de către administraţia regională de ocupaţie rusă, a declarat vicepremierul rus Marat Khousnullin la televiziunea rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma apelului şefului regiunii Herson a Federaţiei Ruse, Vladimir Saldo, guvernul a decis să organizeze asistenţă pentru evacuarea locuitorilor din regiune în alte regiuni ale ţării”, a declarat vicepremierul rus Marat Khousnullin la televiziunea rusă.

”Vom oferi tuturor cazare gratuită şi tot ce este necesar”, a mai spus el, fără a oferi nicio informaţie referitoare la numărul de persoane care ar putea fi afectate.

În cursul zilei de joi, autorităţile ruse de ocupaţie din regiunea Herson au cerut Moscovei să organizeze evacuarea civililor din acest teritoriu anexat de Rusia la sfârşitul lunii septembrie şi care este vizat de o contraofensivă a armatei ucrainene.

”Am sugerat ca toţi locuitorii regiunii Herson care doresc să se protejeze de atacurile cu rachete (ucrainene) să poată merge în alte” regiuni ale Rusiei, a declarat şeful administraţiei regionale de ocupaţie, Vladimir Saldo.

”Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, a îndemnat el într-un discurs difuzat pe reţelele sociale, stând în spatele unui birou, cu steagul Rusiei în spate.

Vladimir Saldo a cerut Rusiei să ofere ”ajutorul” necesar ”organizării unei astfel de acţiuni”. El a subliniat că, la rândul său, a oferit ajutor ”în primul rând” locuitorilor localităţilor de pe malul drept al fluviului Nipru, în vederea evacuării lor.

Locuitorii evacuaţii vor fi duşi în regiunile ruseşti cele mai apropiate de cea a Hersonului, a spus el, menţionând peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, şi regiunile Rostov, Krasnodar şi Stavropol, din sudul Rusiei.

Anunţul vine în momentul în care armata ucraineană a anunţat, joi, că a recucerit cinci localităţi din regiune, după ce a anunţat miercurea trecută eliberarea altor cinci oraşe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.