Jurnalistul de investigaţie rus, Maksim Borodin, care a confirmat decesul unor mercenari ruşi în Siria, a murit după ce a căzut de la balconul unui apartament situat la etajul cinci al unei clădiri din oraşul său natal, Ekaterinburg, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Borodin lucra ca reporter pentru site-ul Novy Den din Yekaterinburg şi a devenit cunoscut la nivel naţional după ce a investigat compania militară privată rusă Wagner dar şi în urma unor investigaţii privind închisorile şi politicieni corupţi din regiunea Sverdlovsk.

„Munca lui era foarte periculoasă”, a declarat Vyacheslav Bashkov, un activist local. „Era unul dintre cei mai buni”, a adăugat el.

Poliţia nu a deschis o anchetă în cazul decesului său, indicând că este tratat ca o sinucidere sau accident. Redactorul-şef de la Novy Den, Polina Rumyantseva, a susţinut că reporteri ai site-ului au fost în apartament şi nu au văzut niciun semn de luptă.

Investigatorii, a afirmat ea, susţin că Borodin s-a dus pe balcon să fumeze şi a căzut.

„Dacă există vreun indiciu că ar fi fost o mână criminală, vom face totul public”, a adăugat Rumyantseva.

Moartea lui Borodin ridică noi întrebări în Rusia, acolo unde 38 de jurnalişti au fost ucişi din 1992 până în prezent, conform Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor. Majoritatea cazurilor rămân nerezolvate.

„Moartea jurnalistului Maxim Borodin în Rusia este îngrijorătoare. Fac apel la autorităţi să investigheze totul în detaliu”, a declarat Harlem Desir, reprezentantul privind libertatea presei al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Bashkov a declarat că Borodin l-a sunat cu două nopţi înainte să moară şi i-a spus că a văzut persoane camuflate şi cu măşti în afara clădirii sale. Mai târziu, Borodin a revenit şi i-a precizat lui Bashkov că bărbaţii au plecat şi că probabil i-a confundat cu oficiali militari care efectuau un antrenament.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.