Moscova ”nu a avut de ales” decât să amâne întâlnirea cu SUA de la Cairo pe tema tratatului New START referitor la controlul armelor nucleare, a declarat marţi adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, potrivit agenţiei de presă rusă TASS, citată de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Situaţia a evoluat în aşa fel încât nu am avut altă opţiune. Decizia a fost luată la nivel politic", a declarat Riabkov.

”Ne-am confruntat cu o situaţie în care colegii noştri americani, din mai multe domenii, au demonstrat nu doar o lipsa de voinţă de a ne percepe semnalele şi de a ţine cont de priorităţile noastre, ci au acţionat chiar în direcţia opusă. Desigur, este un efect a situaţiei din Ucraina”, a afirmat oficialul rus.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a dat vina pe Rusia că a amânat discuţiile care erau programate să înceapă marţi la Cairo pe tema aplicării Tratatului NEW Start, care a fost reînnoit în 2021. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a afirmat că decizia a fost luată ”unilateral” de Rusia.

Kremlinul nu a oferit Washingtonului un motiv pentru amânarea negocierilor, a declarat pentru CNN un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Potrivit lui Riabkov, Statele Unite au încercat să se concentreze pe tema inspecţiilor, în timp ce pentru Moscova, ”prioritatea a fost şi rămâne soluţionarea altor probleme”.

Riabkov a mai precizat că Moscova va oferi Washingtonului noi date pentru o întâlnire privind tratatul START, dar este ”puţin probabil” să aibă loc înainte de sfârşitul anului.

”Problemele majore care domină astăzi agenda noastră cu Statele Unite sunt mai importante decât unele de natură tehnică şi de procedură de lucru în cadrul tratatului New START”, a subliniat Riabkov.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a precizat că Rusia şi Statele Unite nu poartă un dialog pe tema Ucraina din cauza unor ”abordări diferite”, potrivit agenţiei de stat RIA Novosti.

”Nu sunt la curent cu vreun canal de dez-escaladare în raport cu ceea ce se întâmplă în Ucraina. Nu ştiu nimic despre asta. Nu avem un dialog cu Statele Unite pe tema Ucrainei, pentru că abordările noastre sunt radical diferite”, a spus Riabkov.

”Avem un schimb periodic de semnale despre modul în care anumite acţiuni ale Moscovei şi Washingtonului sunt percepute la Washington, respectiv Moscova, dar înţelegeţi că diferenţa de abordări şi inconsecvenţa argumentelor nu duc la dezvoltarea acestui dialog. Le trimitem semnale americanilor că linia lor de escaladare şi linia lor de implicare tot mai profundă în acest conflict este plină de consecinţe îngrozitoare, riscurile cresc”, a avertizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.