Rusia şi Coreea de Nord ”avansează” în negocierea unui eventual acord privind furnizarea de muniţie a diverse sisteme de armament, inclusiv artilerie, într-o încercare disperată a Kremlinului de a obţine material în invazia eşuată a Ucrainei, potrivit unor informaţii clasificate dezvăluite recent de spionajul american, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Phenianul dezminte aceste acuzaţii.

Administraţia Biden anunţă miercuri că este în continuare îngrijorată de faptul că cele două ţări paria poartă negocieri cu privire la armament, în contextul în care o nouă delegaţie rusă a efectuat o vizită la Phenian în urma unei vizite, în iulie, a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu, în vederea încheierii unui eventual acord.

”Rămânem îngrijoraţi că RPDC (Republica Populară Democrată Coreea, numele oficial al Coreei de Nord) continuă să ia în calcul să furnizeze suport militar forţelor Rusiei în Ucraina şi avem informaţii noi pe care le putem împărtăşi azi (miercuri), potrivit cărora negocieri între Rusia şi RPDC avansează în mod activ”, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional american de Securitate (NSC) de la Casa ALbă, John Kirby.

”În urma acestor negocieri ar putea continua negocieri la nivel înalt  în lunile următoare”, afirmă el.

Ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield a acuzat miercuri, în paralel, Rusia şi Coreea de Nord de faptul că negociază un acord în domeniul armamentului.

Ea denunţă aceste negocieri - care încalcă rezoluţii ale ONU aprobate de către Rusia - drept ”ruşinoase”.

Această dezvăluire publică a unor noi informaţi clasificate de către administraţia Biden arată noi eforturi ale Rusiei de a ocoli sancţiuni care i-au fost impuse de Occident şi de a procura armament în Războiul din Ucraina.

Ea avertizează totodată Phenianul cu privire la faptul că Washingtonul monitorizează aceste eforturi.

”Sunt unele dintre cele mai detaliate probe prezentate în ultimele luni ale faptului că Rusia cele ajutorul Coreei de Nord pentru a-şi alimenta invazia Ucrainei”, comentează CNN.

”În cadrul acestor eventuale acorduri, Rusia ar putea să primească de la RPDC cantităţi semnificative şi multiple tipuri de muniţie, pe care armata rusă plănuieşte să le folosească în Ucraina. Aceste eventuale acorduri pot prevede furnizarea unor materii prime care să ajute baza industriei apărării ruse”, acuză Kirby.

Statele Unite vor lua măsuri directe de sacţionare a oricărei entităţi implicate într-un eventual acord, anunţă el.

John Kirby îndeamnă Phenianul să pună capăt acestor negocieri.

Departamentul american al Trezoreriei a sancţionat în august o reţea de ocolire a sancţiunilor, vizând o susţinere a unor acorduri în domeniul armmentului între Rusia şi Coreea de Nord.

Tentative ale Rusiei de a-şi procura armament din şocuri ca Iran şi Coreea de Nord este un semnal clar de alarmă al Mocovei.

”Nu putem vedea în asta, sincer, decât disperare şi slăbiciune”, a denunţat el.

Phenianul a livrat, la sfârşitul lui 2022, obuze şi rachete de atilerie trupelor grupării paramilitare ruse Wagner în Ucraina, potrivit postului american,

Occidentul a acuzat Iranul de faptul că a furnizat Rusiei armamnet pe care armata rusă îl foloseştye în Ucraina.

Atât Teheranul, cât şi Phenianul au dezminţit aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.