Forţele ruse s-au retras dintr-o bază-cheie, situată în apropiere de satul Medvedivka, în nord-estul Crimeei, lângă frontiera regiunii Herson, în care se aflau numeroase vehicule blindate ruseşti, arată imagini satelitare, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Imagini satelitare surprinse de satelitul Sentinel 2 aparţinând Uniunii Europene (UE) la 21 ianuarie 2023, relevau o prezenţă importantă de echipament militar rusesc.

Imagini de mare rezoluţie Maxar de la 11 februarie 2023 surprindeau zeci de vehicule blindate ruseşti - inclusiv tancuri şi piese de artilerie.

Imagini noi, realizate de satelitul Sentinel 2 al UE dezvăluie că majoritatea acestor vehicule nu se mai află în bază.

Era neclar imediat de ce Moscova şi-a mutat echipament şi nici unde.

Însă reprezentanţi ai ocupaţiei ruse în Crimeea avertizau la începutul lui aprilie că se aşteptau la o contraofensivă ucraineană în peninsulă.

”Cred că decizia de a construi structuri defensive în Crimeea şi în apropierea peninsulei a fost corectă şi justificată”, declara la 11 aprilie guvernatorul rus al Crimeei ocupate, Serghei Aksionov.

Imagini satelitare Maxar din perioada 11-16 februarie relevau o mare concentrare de structuri defensive în apropiere de Medvedivka, inclusiv o reţea de tranşee şi de bariere de beton antitanc în formă de pană, denumite ”dinţi de dragon”.

O imagine Maxar de la 3 ianuarie arată că fortificaţiile erau mult mai reduse la începutul acestui an.

”În general, pot să spun că forţele noastre armate au construit o apărare modernă şi profund eşalonată”, declara Aksionov la 11 aprilie.

”Asta nu înseamnă că ea va fi folosită în scopul prevăzut”, adăuga el.

”Trebuia să ne pregătim de orice scanriu şi am făcut-o”, spunea el.

În baza acestor declaraţii ale lui Aksionov, unii experţi consideră că retragerea echipamentului militar rus de la baza de la Medvedivka ar putea fi o operaţiune defenivă înaintea unei contraofensive ucrainene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.